Leave Bono alone!

Geen categoriejun 25 2011, 14:01
Een protest om een andere burger meer belasting te laten betalen: hoe diep kan je zinken; hoe zielig kan je zijn?
Ze hadden het vantevoren aangekondigd en ze zijn het netjes nagekomen: een artiestenkollektiefje heeft tijdens het optreden van U2 op het Engelse Glastonbury-festival geprotesteerd tegen de belastingontwijking van de Ierse band. De boeroepers lieten tijdens het optreden een ballon met de tekst "U Pay Taxes 2" opstijgen (video).
Op dit moment betaalt U2 namelijk geen belastingen over haar inkomsten uit royalty's; dit door haar hoofdkantoor in Nederland te vestigen en optimaal gebruik te maken van gunstige bepalingen uit het tussen Nederland en de Antillen gesloten 'belastingverdrag' (formeel, omdat de Antillen bij Nederland horen, de 'Belastingregeling voor het Koninkrijk''). Oftewel, gewoon door slim met de juridische mogelijkheden om te gaan.
Volkomen legaal, maar toch tegen het zere been van een paar linkse actievoerders die vinden dat U2 tóch belasting moet betalen. Kan het nog wat treuriger? Natuurlijk, het is amusant om te zien hoe de verschrikkelijk politiek-correcte Bono nu de wind van voren krijgt van andere politieke-correcte betwetertjes, maar valt Bono wel iets te verwijten?
Bono vindt, zoals het linksmensen eigen is, dat hij beter dan de rest van wereld weet welke problemen we 'met z'n allen' moeten bestrijden. Daarom geeft Bono ongevraagd adviezen aan allerlei overheden over het financieren van onderwijs, ontwikkelingshulp of klimaatbeleid. Maar als je Bono bent en dus, als linksmens, beter dan wie dan ook weet welke problemen prioriteit hebben en welke oplossingen financiering verdienen, waarom zou je dan je kostbare geld afstaan aan overheden, oftewel andere mensen?
Als je, zoals Bono, een vervelend linksmens bent en het als je voornaamste levenstaak ziet om anderen de maat te nemen, aangezien jij beter dan wie dan ook weet wat er moet gebeuren, dan zorg je juist dat je zoveel mogelijk geld zo dicht mogelijk bij jezelf houdt. Als je het aan anderen, bijvoorbeeld de overheid, afstaat, dan loop je immers het gerede risico dat je geld niet aan zeehondjes of hongerige Afrikanen, maar aan asfalt of gevangenissen wordt besteed.
Dat je, zoals Bono, een hypocriet bent door tegelijkertijd anderen dit recht om hun eigen geld zelf uit te geven te misgunnen, doet hier in zoverre niets aan af dat het geen argument kan zijn om ook Bono het recht te ontnemen om zijn eigen geld naar eigen (linkse en dus per definitie superieure) smaak uit te geven.
Wat ik maar wil zeggen: belastingontwijking is illegaal noch immoreel. Anderen dwingen om meer belasting te betalen dan dat ze wettelijk verplicht zijn daarentegen is buitengewoon immoreel: het is een teken van afgunst en gebrek aan respect voor andermans eigendom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten