Mediabericht over ter dood veroordeelde hond een hoax

Geen categoriejun 19 2011, 10:49
Yochanan Visser vertelt in een ingezonden artikel over de nonsens van door orthodoxe joden ter dood veroordeelde honden.
Verschillende Nederlandse media, waaronder DDS, Elsevier en de Volkskrant namen vandaag een bericht van de Israelische nieuwssite YNet over.
Een hond zou volgens YNet door een Joodse rechtbank (Beth Din) in Jeruzalem ter dood zijn veroordeeld. Powned, een Nederlandse nieuwssite zette zelfs de kop "Joden veroordelen hond ter dood" boven het artikel.
Zoals zo vaak bleek dat er een 'missing piece' zit in dit verhaal. Afgaande op onze kennis over de Halacha (Joodse wet) en de wetenschap dat er een doorlopende campagne in de Israelische seculiere media tegen de Harediem plaatsvindt, komen wij namelijk tot de conclusie dat de talk backs op dit verhaal hieronder de waarheid beter weergeven.
De seculiere pers in Israel duikt in het algemeen gretig op ieder negatief bericht over Haredim (ultra-orthodoxe Joden) en in het bijzonder over de Harediem in Mea Sheariem. Dit wil niet zeggen dat er niets waar is van wat er aan berichten uit die wijk in Jeruzalem komt. Er zijn daar verschillende splintergroepen die extreme ideeën hebben en daar ook naar handelen.
In dit verhaal zitten echter een paar dingen die voor een insider meteen verdacht zijn. Ten eerste een hond die zomaar een zitting van een Beth Din (Joodse rechtbank) kan binnenlopen. De deuren zijn voor zover wij weten altijd gesloten tijdens zittingen. Dat is verplicht. Ten tweede het uitspreken van een doodvonnis door een Beth Din in onze tijd, dit lijkt onmogelijk en kent geen precedent. En ten derde is maar een gedeelte van de rabbijnen er van overtuigd dat er zoiets als reïncarnatie bestaat.
Ten slotte blijkt uit het YNet-artikel - dat de basis vormde voor het AFP-bericht dat door de Nederlandse media werd gebruikt - dat de de anonieme manager van het Beth Din zei dat er geen doodvonnis werd uitgesproken. De dayaniem (rechters) vroegen kinderen om de hond weg te jagen met stenen. AFP filterde dit echter uit het YNet-bericht, dit niet onbelangrijke detail dat aantoonde dat er geen hond ter dood was veroordeeld, werd in alle Nederlandse media - Elsevier uitgezonderd - weggelaten.
Verder werd in verschillende berichten gesuggereerd dat honden onreine dieren zijn in het Jodendom en dat dat iets te maken zou hebben met de 'straf'. Honden zijn echter in Islam per definitie onrein. De Joodse wet staat zelfs het hebben van een hond als huisdier toe, mits hij geen gevaar vormt voor de mensen in huis. Het eten van hondenvlees is echter verboden wegens onreinheid.
- Dit is een ingezonden artikel van Yochanan Visser
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten