Vogelgriep: 47.000 kippen geruimd

Geen categoriejun 24 2011, 17:34
Ik hoop maar dat ze de kippen eerst wel verdoofd hebben.
Daar gaan we weer: de vogelgriep is terug.

In Creil is bij een pluimveebedrijf met 47.000 legkippen met buitenuitloop vogelgriep vastgesteld. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) gaat alle legkippen in het bedrijf ruimen.

Er is goed nieuws... en slecht nieuws met betrekking tot het type:

Het type vogelgriep op het pluimveebedrijf in Creil is een milde (laagpathogene) variant (H7N7). Omdat een laagpathogene variant van vogelgriep kan muteren in een hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant, worden alle 47.000 kippen op het bedrijf geruimd.

Er liggen vijf andere pluimvee bedrijven in een cirkel van 3 kilometer rond het bedrijf in kwestie. Zij worden, zoals je zou verwachten, gecontroleerd. Indien de ziekte zich verspreid heeft zullen de kippen daar ongetwijfeld ook geruimd worden. Oh, en zal er natuurlijk algehele paniek uitbreken (want dat is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld als dieren ziek zijn).
Ook geldt er een afschermingplicht voor de bedrijven in de omgeving. Dat houdt in dat de kippen niet vervoerd mogen worden. Als de kippen op deze bedrijven niet besmet zijn worden de maatregelen over drie weken weer opgeheven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten