Communist Willem Schoonen (Trouw) flikt het weer

Foto:

Wat is het krachtigste wapen als je het niet met iemand eens bent? Precies: je noemt hem extreem-rechts. Hoofdredacteur Willem Schoonen van Trouw toont vandaag zijn ware aard – alweer. In de krant die onder zijn bezielende leiding afgleed tot een irrelevant, links vodje met een prachtige formule (het verdieping-katern is als idee onovertroffen, zo moet ik als krantenliefhebber toegeven), vandaag een artikel over de drie Nederlandse bloggers op de mailinglist van lafaard Anders Behring Breivik. De drie stonden, zonder hun toestemming of medeweten op de lijst van de Noorse massamoordenaar en waren, naar ik aanneem en opmaak uit Van Goors laatste blogje, zeer aangedaan door dat feit.

Erik van Goor stopte zelfs voor onbepaalde tijd met bloggen omdat hij de zorg voor zijn naaste omgeving verkoos voor het verdedigen van zichzelf tegen iets waar hij niets aan kon doen. Ik was geschokt en leefde mee toen ik vernam dat Breivik had gepoogd deze mannen medeschuldig te maken aan zijn gruwelijke en laffe daad. Een reactie die me gepast lijkt, al denken sommigen daar anders over. Op JOOP.nl, het margeblog van een zekere Fransisco van Jole, werd heel verschillig een artikel geplaatst van de hand van Ewout Klei. Klei is, zo moet u weten, niet helemaal goed bij zijn hoofd. Hij komt uit een goed, want conservatief, nest maar speelde het klaar om af te glijden naar een D66-lidmaatschap. Zijn mild-autistische trekjes hebben hem er niet van weerhouden te gaan promoveren. Kleis proefschrift over de GPV kreeg niet de best denkbare kritieken van deskundigen. Afijn, Klei zag er geen been in Van Goor in zijn artikel banden met extreem-rechts toe te dichten. Van iemand die inlevingsvermogen ontbeert kun je zoiets verwachten, zelfs als iemand net onvrijwillig deel is geworden van wat zonder twijfel een van de gruwelijkste daden van een eenling in de afgelopen decennia is. Maar ik had eigenlijk verwacht dat Fransisco van Jole er zijn excuses voor zou aanbieden en vervolgens het artikel zou weghalen. Wel, ehm, dat was niet echt wat er gebeurde.

In plaats daarvan kreeg Klei bijval van Volkskrant-columniste Malou van Hintum, die het een “goed stuk” noemde op microblogsite Twitter. En om het nog even net wat erger te maken, deed Willem Schoonen, een oude communist die het om onduidelijke redenen heeft geschopt tot hoofdredacteur van Trouw, er een schepje bovenop.

Schoonen plaatste vandaag een artikel over het “extreem-rechtse” Catholica, thuishonk van Van Goor en andere ontvanger Tom Zwitser. Pardon, extreem-rechts? Jazeker, want de site “keert zich tegen de multiculturele samenleving en [bepleit] een terugkeer naar ‘het oude Europa'”. Het is toch werkelijk ongelooflijk dat een krant dit soort lariekoek plaatst, dan zal er wel een naam bij staan toch? Niet bepaald: het artikel komt “van onze redactie religie en filosofie”. Ergo, Willem Schoonen, je bent een laffe, communistische zak die niet eens een naam boven zo’n artikel durft te plaatsen.

Mocht het u interesseren: de rest van het artikel was bijna net zo erg. De Belgische PVV-ideoloog Paul Belien werd zonder enig argument als zeer dubieus afgeschilderd en vervolgens mochten cultuurtheoloog Frank Bosman (SP) en informatiewetenschapper Eric van den Berg (kast-CU’er) hun persoonlijke rancune jegens Catholica spuien. En de klap op de vuurpijl? Ewout Klei, waar kennen we hem ook alweer van, die mocht roepen dat hij “nog meer Nederlandse namen [had] verwacht op de verzendlijst van Breivik”. Namen krijgen we uiteraard niet.

Eerst hadden we de VARA die via Ewout Klei iemand die minstens net zo geschokt was als ieder ander omdat Breivik hem als geestverwant zag in zijn ziekelijke, gewelddadige masterplan voor Europa, banden met extreem-rechts toedichtte. De goedkeuring kwam van de Volkskrant in de persoon van Malou van Hintum. Vervolgens gingen wetenschappers en dagblad Trouw er hand in hand vol overheen met de waardeloos onderbouwde analyse dat twee van de drie ontvangers extreem-rechts zouden zijn.

Hoe heet eigenlijk het terminaal zieke land waarin dit zonder enig protest kan gebeuren?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!