Karremans: 'Ik verwacht vervolgd te worden'

Geen categorieaug 04 2011, 8:59
Wattuh? De oud-bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten - Dutchbat - in Bosnië houdt ernstig rekening met strafvervolging. 
Thom Karremans zei dat gisteravond in Nieuwsuur.

De tv-makers vroegen hem hoe hij aankijkt tegen de mogelijke rechtszaak waar oud-Dutchbattolk Hassan Nuhanovic en de nabestaanden van de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic, op aansturen. Deze mensen willen dat de Dutchbattop voor de militaire rechtbank in Arnhem wordt gedaagd. Zij vinden dat Dutchbat deze moslimmannen niet van de basis had mogen zetten. Onlangs oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van drie moslimmannen.

Karremans reageerde gisteren pijnlijk eerlijk op dit nieuws. "Ja, daar [red.: strafvervolging] houd ik rekening mee. (...) Achteraf heeft men de verkeerde beslissing genomen. En dat 'men' zijn mensen die namens mij beslissingen kunnen nemen en mogen nemen".
Sterker nog, Karremans houdt niet alleen rekening met strafvervolging, maar verklaart zichzelf al min of meer schuldig:

"Als inderdaad blijkt dat tussen het vertrek van de familie Mustafic en de laatste vluchtelingen zo veel tijd heeft gezeten, dan ga ik diep door het stof. Dan was er tijd en ruimte geweest om andere maatregelen te nemen. Om ze te redden. Als klopt wat er in de uitspraak van het hof staat".

- Thom Karremans op Nieuwsuur

Het is volstrekt duidelijk dat Dutchbat ernstig tekort geschoten is in zijn verantwoordelijkheden. Onze dames en heren in uniform hebben er toendertijd werkelijk een potje van gemaakt. Iedereen met een beetje verstand van zaken wist dat de moslimmannen in groot gevaar waren; de Serviërs waren bezig genocide te plegen. Dat was duidelijk - of had dat moeten zijn, tenminste.
Toch lijkt het me onverstandig om Karremans - of wie dan ook - te vervolgen. Militairen, zelfs militairen die grote fouten maken, moeten te allen tijde kunnen rekenen op de steun van het thuisfront. Als we ze nu al gaan vervolgen voor verkeerde beslissingen kon het hek weleens van de dam zijn. Gaan we dan ieder besluit onder een vergrootglas leggen? Worden er dan niet 'kapitale' fouten gemaakt in iedere oorlog die, jawel, onschuldige mensen het leven kosten? 
Op zo'n manier kan je geen oorlog voeren. Zolang er in dit soort gevallen geen sprake is van opzet moeten militairen in bescherming worden genomen tegen wat voor aanklachten dan ook. Dat geldt dus ook voor Karremans.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten