Palin en Teaparty kunnen tevreden zijn, Europa niet

Geen categorieaug 01 2011, 13:02
Taxed Enough Already dwingt Obama tot uitgavenvermindering.
In een race tegen de klok zijn Democraten en Republikeinen er dan toch uitgekomen: er ligt een schuldplafonddeal met als belangrijkste punten dat het plafond weliswaar omhoog gaat, maar dat er geen nieuwe lastenverzwaringen komen. Obama kan het gat in zijn hand niet dichten door er gewoon meer geld tegenaan te smijten. Hij zal echt moeten bezuinigen. Volgens het Witte Huis zou dat vooral moeten gebeuren op Obama's Rondreizende Sociale Circus en Defensie.
De Amerikaanse overheid kan tot 2013 nog voor zo'n 2.140 miljard dollar potverteren, daarna zijn er nieuwe gesprekken over het schuldenplafond. Obama hoopt op deze manier de aandacht af te leiden van Amerika's schuldenproblematiek in het verkiezingsjaar 2012. Het is dus aan de Teaparty en Sarah Palin om in de aanloop naar de verkiezingen maximaal uit te varen tegen de immense schulden die de Verenigde Staten maken en de consequenties die dat heeft. America's slippin' en Obama werkt daaraan mee door zijn wensdromen te financieren met geleend geld.
Laten we er ook bij stilstaan dat deze deal leuk lijkt, maar dat Amerikaanse bezuinigingen op Defensie ook voor ons Nederlanders merkbaar gaat worden. Nederlanders, dikwijls niet gehinderd door enige vorm van geopolitieke kennis, vinden op Defensie bezuinigen altijd prachtig. Lekker makkelijk schreeuwen tegen iets wat je niet begrijpt. In wezen kunnen wij het ons echter helemaal niet permitteren als de VS zich isolationistischer gaan opstellen. Wij Europeanen geven veel te weinig uit aan Defensie en laten de VS onze klusjes opknappen. Het verzet van de Teapartiers is goed nieuws voor Amerikanen, maar slechts nieuws voor Europeanen die hun eigen militaire boontjes niet durven doppen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten