Hackers belonen: eigenlijk geen slecht idee

Geen categoriesep 30 2011, 12:44
Het lijkt nogal vreemd om iemand te belonen voor het feit dat hij inbreekt op je website. En het is dan ook gemakkelijk om de PvdA af te branden omdat die partij exact dat voorstelt. Maar eigenlijk, als je er over nadenkt, is het best een goed plan.
Wat de PvdA wil, is een regeling die hackers beschermt als zij inbreken in sites en systemen van de overheid, en vervolgens melden hoe ze dat gedaan hebben. Natuurlijk geldt het alleen voor de mensen die verder geen misbruik maken van hun inbraak.
Op dit moment zijn die mensen strafbaar, en dat is ook niet zo vreemd, maar toch een uitzondering is het overwegen waard. Er is een flink aantal hackers dat het als een sport ziet om te proberen voorbij een beveiliging te komen. Ze hebben verder geen kwaad in de zin, maar zijn wel formeel strafbaar bezig.
Als je ze daarvoor vervolgt, zal een flink aantal het toch blijven doen. De huidige situatie toont dat aan. Ze zullen echter alleen met elkaar delen hoe ze het hebben gedaan, en niet met de overheid. Daar schiet niemand wat mee op.
Een regeling is dan ook een raadzame oplossing. Als een hacker, die naast het inbreken in het systeem niets strafbaars heeft gedaan, vrijwillig meldt hoe hij is binnengekomen, biedt hem dan immuniteit van vervolging aan.
Resultaat is dat de hackers blijven doen wat de hackers doen, net als nu, en dat de goedwillenden onder hen hiervoor niet vervolgd worden. In ruil daarvoor komt de overheid er veel sneller achter waar de beveiligingslekken eigenlijk zitten, zodat die gedicht kunnen worden.
Veel bedrijven geven dergelijke hackers, mits ze aantonen niets kwalijks te hebben gedaan, zelfs beloningen als ze het lek aanwijzen. Wellicht moet onze overheid, die qua digitale beveiliging min of meer dagelijks de plank misslaat, dat ook eens gaan overwegen. Het minste dat ze kunnen doen is de hackers er niet langer voor vervolgen. Dat komt de digitale veiligheid van de overheidssystemen enkel ten goede.
Afbeelding: Photobucket
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten