Reanimatie veel te vanzelfsprekend

Geen categoriesep 27 2011, 8:59
Ouderen worden gereanimeerd terwijl dit onnodig en ongewenst is.
Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt bij reanimatie het leven van de betreffende oudere gered. En zelfs wanneer de reanimatie 'succesvol' verloopt, verslechtert daarna meestal de lichamelijke en geestelijke gezondheid waardoor de kwaliteit van leven afneemt. Vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde Verenso pleit daarom voor een nieuwe richtlijn voor het reanimatiebeleid en Van der Veen (PvdA) stelde gisteren over dit onderwerp kamervragen. Überhaupt is van de 25.000 reanimatiepogingen in Nederland is nog geen 14% een succes. Waarom zo vanzelfsprekend reanimeren, terwijl niemand daar beter van wordt?
Op dit moment wordt zodra de ambulance gebeld is de reanimatie vanzelfsprekend in gang gezet. Ambulancehulpverlener Erik van Engelen in de Volkskrant:

Zodra 112 eenmaal is gebeld, is er geen weg terug. 'Als wij een oproep krijgen, en we komen binnen, dan móeten wij handelen volgens protocol. We zijn daar gevraagd om te helpen, dus dat doen we. Dan gaan we hartmassage toepassen, beademen, elektroden plakken, 'shocken', en als er hartactiviteit is, gaat hij naar de Spoedeisende Hulp. Op dat moment is er geen tijd om je af te vragen: wil meneer dit wel?'

Niet alleen in het geval van ouderen zouden er vraagtekens geplaatst moeten worden bij het vanzelfsprekend reanimeren. Er zijn ook jongere mensen die liever niet worden gereanimeerd. Bijvoorbeeld omdat ze zich liever neerleggen bij de wil van God, bij het lot, of omdat ze liever het leven laten bij een hartstilstand tijdens een fietstocht, dan een anonieme dood sterven op de intensive care.
Vanzelfsprekend reanimeren past bij het ethos van de hedendaagse gezondheidszorg. Op dezelfde manier wordt er wanneer er kanker wordt geconstateerd, haast vanzelfsprekend overgegaan op operatie/ bestraling/ chemo. Alles om het leven maar zo veel mogelijk te rekken. Langer = per se beter, zo lijkt het. Maar misschien moeten we onze focus eens verleggen van de kwantiteit naar de kwaliteit van leven (en sterven).
Foto: photobucket.com door guitarbum00
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten