Op naar de amorele belasting

Foto:

Belasting is geen mechanisme om een samenleving te kneden, maar om de rekeningen van de staat te betalen. De PVV gooit hierover een balletje op: hopelijk gaat deze spoedig rollen.

De PVV kwam vandaag met een interessant punt in de Groen-katern van Trouw. In dit verjolandesapte deel van deze toch al aardig groenlinkse krant was namelijk een interview met een briesende bankdirecteur afgedrukt die briesend en stuiterend de PVV van allerlei zaken aan het beschuldigen was. De kern van het verhaal? Dit kabinet schaft belastingvoordeeltjes af voor groene kolderprojecten en dat is de enkelvoudige schuld van de PVV, die alleen maar links Nederland een hak wil zetten.

In dat laatste zit natuurllijk een kern van waarheid, maar feit blijft dat de heldhaftige windmolenindustrie waar de bankdirecteur zo lyrisch over is helemaal niet zo effectief pleegt te zijn. De PVV verdedigt zich dan ook als volgt:

Roland van Vliet, fiscaal woordvoerder van de PVV-fractie noemt de lezing van Blom ‘kolder’. “Denk je nu echt dat het zo werkt? Dat de PVV zou kunnen zeggen: die fiscale aanmoeding voor groen investeren gaat er onmiddellijk uit? Natuurlijk niet. We hebben met zijn drieën onderhandeld en zijn met zijn drieën hierbij uitgekomen.”

Volgens Van Vliet vindt de PVV dat belastingen bedoeld zijn om overheidsuitgaven mee te financieren en niet om de samenleving een gewenste kant op te sturen. Aan een bank als Triodos heeft hij verder niet zo’n boodschap, stelt hij.

Roland van Vliet, sinds 9 juni afgelopen jaar Kamerlid, heeft hier een bijzonder goed punt te pakken. Waarom is de overheid eigenlijk bezig met deze vorm van marktwerkingsvervuiling? De overheid geeft bij de burgers aan hoe zij zich dienen te gedragen, moedigt ze aan zich te conformeren aan een bepaalde maatschappelijke stroming en subsidieert ‘wenselijk’ gedrag. Nu is dit kabinet paal en perk aan het stellen aan de milieuindustrie, maar de woonmarkt (zowel kopen als huren) hangt van subsidies en belastingkortingen aan elkaar.

Het lijkt mij een typisch voorbeeld van een overheid die tot ver buiten z’n oevers is getreden, en in zijn verhouding met de burger de rollen heeft omgedraaid. Het lijkt mij in een democratische samenleving namelijk normaal dat er zaken door de burger vastgesteld worden en het bestuur kiest dat wilt werken aan een oplossing van de geconstateerde problemen.

Met allerlei morele subsidies zoals belastingvoordeel voor windmoleninvesteerders draait de overheid de boel 180 graden om: de overheid constateert trends en zaken die al dan niet als wenselijk worden betiteld, en spoort via een ingewikkeld financieel systeem de burgers aan om er iets aan te veranderen. Een anarchist zou zich af kunnen vragen: waarom verkiezen we dan überhaupt nog een regering, als deze de bestuursbal toch terugkaatst naar de burger?

Terug naar de basis dus: de belasting louter als middel om de overheidsuitgaven te dekken. Als je zonodig windmolens wilt financieren, dan mag je dat fijn doen tegen dezelfde voorwaarden als kern-, kolen- en gasenergiewinnaars.

Bron foto: mooste / Flickr

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!