Open brief van Jolande Sap aan de Taliban

Foto:

Een raket is neergeslagen in Kunduz, dat kan toch niet zomaar? Hebben die Talibani’s dan geen enkel fatsoen meer?


Beste Mullah Mohammed Omar,

Met enige ontsteltenis heb ik kennisgenomen van het feit dat in het Nederlandse kamp van de door mijn partij tot stand gekomen politiemissie te Kunduz, een raket van uw gewapende verzetsgroep neerzeeg.

Ik zou u graag op het hart willen drukken dat ik hier toch wel van geschrokken ben. Ik bedoel: zo gaan we toch niet met elkaar om? Ik heb in het Nederlandse parlement steun verleend aan een missie die volstrekt civiel van aard is. We hebben uit mededogen met de toestand van vrouwen in uw geliefde Afghanistan ingestemd met een politietrainingsmissie.

Wij van GroenLinks zijn namelijk van mening dat uw land wel een handje kan gebruiken op het gebied van vrouwenrechten, kinderrechten en dierenrechten. Ook wordt in uw land nog ritueel geslacht en bestaan er nog een subsidies voor klimaatneutraal ondernemersschap. Dat allemaal willen wij veranderen, omdat wij het beste voorhebben met uw land. Eerlijk waar. Als het aan mij lag, ging morgen de schop in de grond voor de eerste windmolen. Daartoe willen wij u een politiemacht geven, die in staat is dit proces te begeleiden.

Ik vraag u dan ook met de grote, appelgroene ogen om voortaan geen raketten meer af te schieten op ons kamp, want u gooit zachtgezegd ons plan nog al in de war. Als u per sé met wapentuig wilt spelen, kunt u dat dan elders doen waar ze wel gewoon van die nare, rechtse militaire missies organiseren? Ik zou u echt ongelofelijk dankbaar zijn.

Mocht u nu toch doorgaan met uw rakettenspelletje in Kunduz, dan kan ik u melden dat ik dan heel erg teleurgesteld ben. Dan ga ik u vertellen dat u toch wel wat weg hebt van onze eigen Geert Wilders, die ook al van die gewelddadige masculine spelletjes speelt de hele tijd.

Zo ver hoeft het niet te komen. Ik schrijf u dit pleidooi dan ook uit de grond van mijn hart: niet meer vechten alstublieft! Anders noem ik u een PVV’er en laat ik Mariko Peters de Raad voor de Journalistiek op u afsturen. Beide heeft u liever niet!

Ik vertrouw erop dat we hier als twee volwassen mensen uit kunnen komen!

Met liefhebbende groet,

Jolande Sap
Fractievoorzitter van GroenLinks


Voor de goedgelovige reaguurder: bovenstaande is natuurlijk niet werkelijk door Jolande Sap geschreven, maar komt uit de dikke duim van yours truly. Omdat satire een hart onder de riem verdient.

Bron: pietplaat / Flickr

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!