Universiteit Leipzig muilkorft klimaatscepticus

Foto:

Ik heb het al vaak eerder geschreven. ‘Klimaat’ is een surrogaatreligie. Daarbij behoort de muilkorving van ketters.

Recentelijk berichtte ik over het ingrijpen van Jan-Pascal van Ypersele, vice voorzitter van het VN-klimaatpanel, die als een moderne Lysenko een wetenschappelijk klimaatsceptisch colloquium wist te verhinderen bij de ‘Fondation Universitaire’ in Brussel. De organisatoren daarvan waren genoodzaakt uit te wijken naar een andere locatie.

Enige dagen later ontstond er commotie over de publicatie van een anti-AGW-artikel (AGW = Anthropogenic Global Warming) van Spencer & Braswell in het tijdschrift ‘Remote Sensing’. De hoofdredacteur van dat blad, Wolfgang Wagner, had daarvan kennelijk achteraf zo veel spijt, dat hij besloot af te treden. Dat is vreemd. Waarom niet gewoon in een volgend nummer van het blad een weerlegging publiceren? Zo schrijdt de wetenschap nu eenmaal voort. Opvallend en verwonderlijk was ook dat hij schriftelijk zijn excuses maakte voor de publicatie aan de capo di capi van de AGWers, Kevin Trenberth, tevens een van de hoofdrolspelers in het Climategate-schandaal. Wagner’s inhoudelijke bezwaren tegen het artikel werden niet duidelijk en het artikel werd niet ingetrokken. Kennelijk dachten zijn mederedacteuren er anders over. De berichtgeving op internet over deze zaak heeft een recordaantal bezoekers getrokken.

Zie ook Marcel Crok over deze zaak.

Trenberth’s opstelling tegenover kritische opponenten kwam treffend tot uitdrukking in een van de e-mails die bij Climategate in de openbaarheid is gekomen van de hand van Phil Jones, de centrale figuur in het schandaal:

I can’t see either of these papers being in the next IPPC report. Kevin and I will keep them out somehow—even if we have to redefine what the peer-review literature is!

Onwillekeurig dringt zich thans dan de vergelijking op met de vervalsing van onderzoeksgegevens van de Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel, aan wiens wetenschappelijke carrière onmiddellijk na het bekendworden daarvan een einde is gekomen. Het werk van Stapel heeft de samenleving waarschijnlijk geen schade berokkend. In vergelijking met Climategate is het kruimelwerk. De research van de hoofdrolspelers in dat schandaal ligt aan de basis van een honderden miljardenverslindend klimaatbeleid, dat geen enkel meetbaar effect oplevert.

Evenals dat bij Stapel het geval was, ligt hier wellicht een schone taak voor onze KNAW-president Robbert Dijkgraaf, die verklaarde dat de wetenschappelijke integriteit diep in de genen van wetenschappers zit gebakken. Wellicht dat hij mogelijkheden ziet voor het uitsorteren van die exemplaren bij wie het baksel niet helemaal is gelukt. Maar dat terzijde.

Nu is er dan weer opnieuw een incident, waarbij de decaan van de faculteit voor fysica en aardwetenschappen van de Universiteit van Leipzig, de bekende Duitse klimaatscepticus, Michael Limburg, heeft verhinderd een bijdrage te leveren aan het afscheidscollege van zijn promotor, prof. Werner Kirstein, wiens rol in het Duitse klimaatdebat vergelijkbaar is met die van Salle Kroonenberg bij ons.

(Voor een eerder college van Kirstein zie hier.)

Onder de titel, ‘Uni Leipzig verhängt Zensur über kritische Klimaveranstaltung. Grundrecht Freiheit der Wissenschaft wird zur Leerformel’, wordt op website van EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie) daarover het volgende gemeld:

Offene Zensur fügt sich nahtlos in den postmodernen Trend ein, abweichende wissenschaftliche Verlautbarungen zum Thema Klimawandel und dessen Ursachen zu unterdrücken. Nach jüngsten Verbotsversuchen wissenschaftlicher unerwünschter Fachaufsätze der renommierten Klima-Wissenschaftler Spencer & Braswell und nach dem Verbot einer kritischen Klimafachtagung der belgische Société Européenne des Ingénieurs et Industriels (SEII) durch den IPCC-Vizechefs Prof. J. van Ypersele will nun auch die Fakultät für Physik und Geowissenschaften der Universität Leipzig nicht nachstehen. Der Dekan Prof. Dr. Haase untersagte vorgestern dem ein Klimaseminar veranstaltenden Geographie-Professor Werner Kirstein sowohl die Nutzung der Universitätsräumlichkeiten, als auch die Teilnahme des EIKE Vizepräsidenten Michael Limburg als Schluß-Redner. Das Verbot wurde später dahingehend gelockert, dass die Veranstaltung selbst nicht mehr untersagt ist.

Dem Vernehmen nach begründete Haase sein Verbot mit der Dissertation von Limburg, die dieser im März 2010 an der Fakultät eingereicht hatte. Zwei Gutachter hätten die Dissertation als ungenügend abgelehnt, u.a. deswegen sei Limburg, so der Kanzler in einem weiteren Schreiben, als Redner unerwünscht. Dass dieselbe Dissertation von vier weiteren renommierten Hochschullehrern zur Annahme empfohlen worden war, liess Haase – wie man hört – unerwähnt. Limburg hatte dieser Ablehnung auch sofort -verwaltungsrechtlich relevant- widersprochen.

Lees verder hier.

Ik heb het al vaak eerder geschreven: klimaat maakt meer kapot dan je lief is.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!