Eindelijk: VVD wil strengere eisen Antilliaanse migranten

Geen categorieokt 28 2011, 8:59
Maar komen de maatregelen nog wel op tijd?
De VVD wil dat er strengere eisen worden gesteld aan mensen die zich zich vanuit Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland willen vestigen. Dat lijkt me goed plan. Door de nadruk die in de berichtgeving over straatterreur veelal op de zogenoemde kutmarokkanen wordt gelegd, ontstaat er onopgemerkt een alsmaar groter wordend Antillianen-probleem. Zo werd in 2009 7,2% van de Rotterdamse Antillianen ouder dan twaalf jaar verdacht van een misdrijf. Ter vergelijking: in hetzelfde jaar was dit het geval voor 2% van alle Rotterdammers.
Een van de vervelende kenmerken van de groep Antillianen die voor problemen zorgt, is dat zij erg snel naar een vuurwapen lijkt te grijpen - veel sneller dan bijvoorbeeld Marokkanen. In een artikel uit Trouw van vorig jaar (waarover ik al eens eerder schreef) zegt een Antilliaanse jongere: 'Als er ruzie ontstaat, is er grote druk om te handelen, om te schieten.' Zo simpel is het blijkbaar dus.
En waar Marokkanen op een gegeven moment hun criminele loopbaan doorgaans inruilen voor het huisje-boompje-beestje-bestaan, is ook dat anders bij Antillianen. Herman Meijer, vicevoorzitter Stichting Welzijnsbevordering Antillianen Arubanen, zegt hierover: '[Marokkanen] landen rond hun twintigste in een gezin en krijgen kinderen. Die verantwoordelijkheid doet wonderen. Antillianen kennen dat niet. Zij blijven in de criminaliteit hangen, soms tot hun veertigste.' Nou, daar zijn we dan lekker mee in Nederland.
Naast dit probleem - dat in wezen zijn oorsprong vindt in de zwakke positie van het gezin binnen de Antilliaanse cultuur - bestaat er ook nog een groot mentaliteitsprobleem onder Antillianen, dat in wezen neerkomt op een gebrek aan ondernemerszin. Marion van San, hoogleraar jeugd en educatie, zei vorig jaar in NRC dat het haar zo opvalt dat in Rotterdam-Zuid de Turkse en Marokkaanse winkels als paddestoelen uit de grond schieten, maar Antilliaanse bedrijfjes op één hand te tellen zijn. Als verklaring daarvoor grijpt Van San naar het slavernijverlden, maar ik denk dat er ook moet worden gekeken naar de populariteit van de hiphop-cultuur in Antilliaanse kring, een cultuur waarbinnen bijvoorbeeld op eerlijke wijze je brood verdienen iets voor kneuzen is.
Dat de VVD om dit probleem eindelijk (als (een van) de eerste Nederlandse partij?) eens erkent, stemt dan ook tot hoop. Vraag is wel wat te doen met de kansarme Antilliaanse jongeren die zich al die jaren al hier hebben gevestigd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten