Klimaat is uit de mode!

Geen categorieokt 11 2011, 10:14
Het goede nieuws over de afgelopen slechte en koele zomer was het feit dat het via de sociale media, zoals Twitter, wat rustiger werd met klimaatalarmisten die op basis van een wat warmer en droger voorjaar weer levendig geloofden in de opwarming van de aarde als gevolg van menselijk handelen. Uiteraard was ik als klimaatscepticus regelmatig het mikpunt van spot en hoongelach.
Na een hele zomer nagelbijten, hadden klimaatalarmistische Twitteraars afgelopen week weer munitie. Zo was Twitteraar WilMill benieuwd wat ik als groot klimaatdeskundige te zeggen had over de warmste 1 oktober ooit (1) en deelde ManonvdLeur mij mede dat ze het bizar vond dat de aftersun naast de chocoladeletters in de winkelschappen stond (2).
Tsja, wat zeg je dan op zulks? Ik denk dat heel Nederland, op WilMill na, genoten heeft van één van de weinige zomerse dagen die ons alsnog gegeven was. En dat Sinterklaas steeds vroeger schijnt te komen, daar kan ik ook vrij weinig aan doen. Ik kan natuurlijk terugslaan met het feit dat de NOS bericht dat er in de Alpen nu al winterproblemen zijn; dat tal van verbindingswegen en bergpassen gesloten zijn na zware sneeuwval. En dat in het oosten van ons eigen landje afgelopen weekend de eerste nachtvorst van het jaar gemeten werd.
Toegegeven; ook ik heb in debatten, net als WilMill en Kameraad Manon op Twitter doen, regelmatig winterweer ingebracht. Toen ik in 2009 met de ‘Beat Heat’ trein Kopenhagen binnen denderde om eens een kijkje te nemen bij een klimaattop, kon ik mijn lachen nauwelijks bedwingen toen de sneeuw met bakken tegelijk uit de hemel kwam zetten. Terwijl de carrièrebeurs voor klimaatalarmisten binnen in volle gang was, trokken milieuactivisten buiten nog maar een extra jasje aan om zich tegen de ijzige vorst te beschermen! En ja, ook vorig jaar, toen een dag voor de Begrotingsbehandeling I&M, het winterweer in alle hevigheid losbarstte, kon ik het niet na laten om mijn collega van de PvdA, Diederik Samsom, toe te fluisteren dat het maar niet wil vlotten met de opwarming van de aarde.
Laat vooral duidelijk zijn, dat ook de PVV vindt, dat het klimaat altijd aan verandering onderhevig is; wij stellen klimaatverandering dan ook niet ter discussie. Wat wij ons afvragen is in hoeverre die klimaatverandering door menselijk handelen wordt veroorzaakt en nog belangrijker, in hoeverre heeft het gevoerde kostbare klimaatbeleid ons wat opgeleverd?
Het Kyotoverdrag loopt af in 2012 en heeft miljarden gekost. Gerechtvaardigd is dan de vraag wat al die miljarden ons opgeleverd hebben; hoeveel minder warm is het geworden en hoeveel minder is de zeespiegel gestegen? Nu al, nog voor de volgende klimaattop in Durban, ziet het ernaar uit dat Durban de zoveelste klimaatflop gaat worden. Canada, Japan en Rusland hebben aangegeven dat zij niet verder willen met het verdrag zolang China, de grootste fan van CO2-uitstoot, niet meedoet. De VS hebben het akkoord nooit bekrachtigd. Onze staatssecretaris doet er dan ook verstandig aan af te zien van een nieuwe zinloze klimaattrip aan Zuid-Afrika, waar klimaatdoemdenkers elkaar in speeddates proberen te overtuigen van op handen zijnde rampen, veroorzaakt door ons mensen.
Gisteren was het de tiende van de tiende; oftewel de 10:10 campagnedag om het klimaat te redden. En eerlijk is eerlijk, de promotieclip ‘Doe wat uit’ is een stuk vriendelijker dan de kinderopblaasclip van vorig jaar. Maar de eindboodschap; het reduceren van CO2, is er één die, getuige de beperkte aandacht, steeds minder schijnt aan te slaan. Niet alleen de 10:10 club heeft te kampen met matige belangstelling. Jongstleden 6 september ging Duurzame Dinsdag bijna ook geruisloos aan ons voorbij. Wellicht begint het thema klimaat wel uit de mode te raken, omdat er na meer dan een decennia klimaatpaniek, wezenlijk weinig is veranderd.
Richard de Mos is namens de Partij voor de Vrijheid lid van de Tweede Kamer

(1) @WilMill Wilfred van Mill Warmste 1 oktober ooit! Benieuwd wat groot klimaatdeskundige, zeg maar goeroe en pvv kamerlid @richarddemos hier over te zeggen heeft #not 1 Oct via Twitter for iPhone (2) @ManonvdLeur Manon van de Leur Wie vertelt het @RicharddeMos? #hysterischklimaat RT "@dagroenewold: Net aftersun gekocht, stond naast de chocoladeletters #bizar"
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten