Waarom de Occupy-beweging (g)een punt heeft

Geen categorieokt 17 2011, 19:00
Het zijn niet allemaal arbeidsschuwe hippies - maar de Nederlanders wel.
Het probleem met protestbewegingen tegen het grootkapitaal is dat ze vaak worden georganiseerd overgenomen door linkse boeroepers met een voorliefde voor gratis geld. Op het moment dat dergelijke organisaties mee gaan doen, weet je eigenlijk al dat je verloren hebt. En dat terwijl de Occupy Wall Street-beweging zo gek nog niet is. Althans, niet in Amerika.
Hier in Nederland valt weinig te klagen. Zeuren over een immense graaicultuur raakt hier kant noch wal. We hadden excessen die we Rijkman Groenink noemden, maar verder? De bonussen die eerder dit jaar uitgekeerd werden bij ING (en weer teruggestort werden) waren bijvoorbeeld volstrekt te rechtvaardigen. Had niets met gegraai te maken. Kan ook niet, want alleen in Nederland hebben we vastgesteld dat de bonus niet meer dan 50 procent van het vaste salaris mag bedragen. Heeft te maken met dat braafste jongetje en die klas.
In Amerika ligt dat anders: daar verdienen bankiers en handelaars weer bedragen met meer nullen dan u kunt tellen, terwijl ze een paar jaar geleden gratis gered zijn. Dat doet pijn. Het probleem is ook dat Amerikanen die kritiek hebben op het bedrijfsleven / iets terugverlangen worden weggezet als 'un-American' (zie Donald 'kakofonie' Trump). En dat terwijl het extreem redelijk zou zijn om wat van banken te vragen als wederdienst. Makkelijker geld uitlenen bijvoorbeeld, want aan de Fed ligt het niet, die houdt de rente op praktisch nul procent. En nog lenen banken nauwelijks geld uit. Als dan ondertussen ook de economie in elkaar lijkt te zakken, is vingerwijzen in de bancaire richting op zijn minst verklaarbaar.
Maar voor we gaan smijten met allerhande bankbelasting en het lynchen van bankiers, is het misschien goed om naast de bonus een malus te introduceren. Ziet u dat als volgt voor zich: bankier/handelaar neemt onverantwoorde risico's; bank komt dientengevolge in de problemen; er zijn miljaren belastinggeld nodig om de bank vlot te trekken; bankier én topbestuur is verantwoordelijk en er wordt een malus toegekend. En bij het vergooien van miljarden belastinggeld is twintig tot dertig jaar cel zo gek nog niet.
Misschien moet de Occupy-beweging, die toch al zo'n moeite heeft zijn doelstellingen te formuleren, dat als speerpunt nemen. Geen 'dood aan de bonus', maar 'leve de malus'!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten