“Maak Nederland liberaler!” En de VVD meteen ook maar even

Foto:

“Maak Nederland liberaler!”: Dat is het motto van het najaarscongres van de VVD, dat vandaag in Zaandam plaatsvindt.

Op zich natuurlijk een prima motto. Het is aanstekelijk, het is … duidelijk, het is … des VVDs

En toch, toch steekt er iets. Maar wat? Waarom lees ik dit motto en denk ik bij mezelf ‘heh, ja’? 

Het antwoord is natuurlijk dat de huidige regering, en dus de fractie van de VVD, minder liberaal zijn dan ik wel had gewild. De VVD moet zaken doen met de SGP en de PVV. De ene is sociaal buitengewoon conservatief, de andere weigert continu om het arbeids / ontslagrecht te hervormen, te bezuinigen waar het moet, etc. 

Daar komt dan nog eens bij dat de liberalen in een coalitie zitten met het CDA; een partij die weliswaar wat wil hervormen, maar ook weer niet al te veel, zeker niet op linkse hobbies zoals ontwikkelingshulp. Ja, als liberalen kunnen we zaken doen met de christendemocraten – in veel opzichten zijn ze zelfs de best mogelijke coalitiepartner voor ons – maar laten we vooral niet vergeten dat christendemocraten en liberalen niet van een laken een pak zijn. 

Natuurlijk moet je het Rutte meegeven: gezien de politieke realiteit in de Kamer is hij feitelijk zo liberaal als hij maar kan zijn zonder de regering te laten vallen. Hij probeert de overheid zoveel kleiner te maken als maar mogelijk is, en de vrije markt wordt toch steeds wat meer ruimte gegeven. Dat zijn geen geringe prestaties, zeker niet gezien de huidige minderheidscoalitie, die afhankelijk is van een economisch linkse partij zoals de PVV, en de sociaalconservatieven van de SGP. Het gaat slechter – het had veel slechter – gekund.

Dat gezegd hebbende mag de VVD best wat meer aandacht besteden aan liberale uitgangspunten. De partij hoeft niet ineens onrealistische verhalen op te hangen, maar een beetje nadruk op het liberalisme zou de VVD (en het land) goed doen. 

Foto: Photobucket.com.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologie├źn (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!