Marijnissen is een enge socialist

Geen categorienov 11 2011, 19:00
SP-oprichter sluit ogen voor Chinese misstanden.
De Socialistische Partij doet het beter dan ooit. In de meest recente peilingen is de partij groter dan de PVV en zelfs groter dan CDA en PvdA tezamen. Ongeacht de politieke ideeën en het feit dat peilingen ook maar peilingen zijn, is dat buitengewoon knap. Maar waar ligt dat aan? Wordt Nederland dan toch nog socialistisch?
Het is die vraag die De Pers-journalist Kustaw Bessems stelde aan SP-oprichter Jan Marijnissen, die afgelopen week te gast was in de door Bessems gehoste talkshow Goed Gedrag en waarvan gister een verslag in De Pers verscheen. Als een ervaren politicus ontwijkt Marijnissen behendig: 'Het woord socialisme gebruik ik eigenlijk niet. Het woord is bezoedeld. De Sovjet-Unie, Oost-Europa, Cuba, daar is het totaal mislukt. Daar krijgen wij altijd kritische vragen over en terecht.'
Dat klinkt verbazingwekkend realistisch, maar wanneer het op het hedendaagse China komt, komt de socialist in Marijnissen op stuitende wijze naar boven. Gevraagd of het feit dat de toepassing van de socialistische ideologie altijd mislukt niet aantoont dat er iets inherent onjuist is aan die ideologie antwoordt Marijnissen: 'Ik vind hoe het nu in China gaat wel een goed voorbeeld. Daar hebben steeds meer mensen te eten.' Terecht vraagt Bessems door over hoe het dan zit met de flagrante schending van mensenrechten in China. Het antwoord van Marijnissen is zo stuitend dat ik het hier uitgebreid zal citeren. Houd u vast:

China is een land dat pas nog tientallen dissidenten oppakte.

‘Oh ja? Dat heb ik nergens gelezen.’

Ja, een aantal maanden geleden..

‘Oh maanden geleden.’

Ai Weiwei bijvoorbeeld, de architect van het Olympisch stadion..

‘Dat is er één, geen tientallen.’

Zeg je nu dat het niet gebeurt? Jouw redenering is precies die van de Chinese machthebbers: wij komen niet toe aan mensenrechten want eerst moet het volk te eten.

‘Nou, te eten hebben is wel verdomd belangrijk, hoor. Het is een land in ontwikkeling en die ontwikkeling gaat de goede kant op. En om dan vanuit hier te gaan zeggen – destijds met de Olympische Spelen bijvoorbeeld – een kunstenaar die zegt: we moeten dat boycotten. Ik vind dat van een pedanterie.’

Zo ziet u maar, een socialistische vos verliest nooit zijn streken. Liberaal Nederland wees op uw hoede!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten