Als je maar zielig bent (of tenminste goed kan doen alsof)

Geen categoriedec 30 2011, 13:59
En opeens hoor je er niets meer over: de Somalische asielzoekers in Ter Apel. Gisteren leek het uit te draaien op een confrontatie, maar nee, niets van dat alles. De Nederlandse gezagsdragers tonen zich voor de zoveelste keer laf en lui.
Want wat is er aan de hand? Een groep volledig uitgeprocedeerde asielzoekers – die dus stuk voor stuk alle beroepsmogelijkheden als hebben uitgeput – weigert glashand ons land te verlaten. Ook al is geheel volgens de regels hun hele zaak per individu bekeken en was de conclusie dat ze niet aan de eisen voldoen, de wet boeit deze mensen niet. Ze blijven gewoon. Tot ze hun zin krijgen.
En dat werkt, in Nederland. Als je maar zielig bent. Of tenminste goed kan doen alsof. Want de IND wil liever geen lastige confrontatie, dus de illegalen krijgen een extra beroepsmogelijkheid aangeboden. Die ze nota bene hier in Nederland kunnen afwachten, in opvang die door de belastingbetaler bekostigd moet worden!
Absurde gang van zaken? Een walgelijke minachting van de rechtsorde? Nou, het is nog maar het begin. Want hoe diep de Nederlandse staat ook buigt voor deze ordinaire wetsovertredende illegalen, ze willen méér. Ze eisen dat het aanbod van een extra procedure wordt aangeboden aan alle illegalen in Nederland. Kortom: dat het negeren van de wet altijd beloont wordt.
Daarom leek het, zoals al gezegd, heel even alsof er eindelijk een streep in het zand getrokken zou worden. Gistermiddag om twee uur moesten ze opgeduveld zijn, anders zou de burgemeester hun illegale kamp laten ontruimen. De klok van twee sloeg, maar het kamp stond er nog. De politie deed niets. Wederom werden de illegalen gesterkt in hun opvatting: de wet geldt duidelijk niet voor wie zielig genoeg is. Of goed genoeg doet alsof.
Maar toen begon het te regenen, en was het opeens niet meer leuk om in een tentenkamp te zitten protesteren. Dus besloot de groep criminelen (want dat zijn het, ze breken de wet!) om alsnog op het aanbod van een extra procedure en gratis opvang in te gaan.
Dat zou het ideale moment zijn geweest om ze haarfijn uit te leggen dat hun kans daarop was verstreken om twee uur ’s middags. Het ideale moment om ze door de politie naar het dichtstbijzijnde militaire vliegveld te laten escorteren en ze op een luchtmachttoestel naar Somalië te zetten.
Het was ook te veel om op te hopen: daadkracht hoef je in dit land niet te verwachten. Alleen een slappe verklaring dat het niet “menselijk” zou zijn om ze in de regen te laten zitten. Dus nu worden ze alsnog opgevangen, op kosten van de burger, en krijgen ze alsnog een extra beroepsmogelijkheid. En nu weet ieder illegaal: als ik maar gewoon de wet negeer, en stug volhoud dat ik zielig ben, dan krijg ik in dit laffe landje m’n zin wel.
Nederland: waar het loont om de wet te overtreden. Komt allen, gelukszoekers van de wereld! Hier maakt het niet uit hoe je procedure afloopt, je mag tóch blijven. En als je een voetballend jochie bent komt er misschien zelfs een Kamerdebat over je! Is dat niet alleraardigst? Als je maar zielig bent. Of tenminste goed kan doen alsof.
En in de Kamer is het oorverdovend stil. De kerstvakantie is blijkbaar belangrijker dan de handhaving van de wet. De enige partij die reageert is, u raadt het vast al, de Partij voor de Vrijheid. Typisch, dat de partij die voortdurend wordt beschreven als “gevaar voor de rechtsstaat” eigenlijk de énige partij is die zich vandaag om het handhaven van die rechtsstaat lijkt te bekommeren. Zijn er nog mensen die zich afvragen waar Geert Wilders z’n stemmen vandaan haalt?
Blijkbaar niet. Althans niet in politiek Den Haag. Anders zou men zich niet in een halfbakken artikel “hard afzetten” tegen de PVV. Dan zou men gewoon wat doen aan de reden dat er een PVV bestáát: het absurde feit dat de wet in Nederland geen enkel gezag meer heeft. Dat je gewoon zo illegaal als de pest kan zijn in dit schijtland. Als je maar zielig bent. Of tenminste goed kan doen alsof.
Foto: ANP
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten