Kannibalisme op tv? Walgelijk maar moet kunnen

Geen categoriedec 14 2011, 9:00
BNN doorbreekt weer eens een taboe.
BNN heeft een reputatie van taboedoorbrekende televisie hoog te houden. Zo gooide oprichter Bart de Graaff in een programma eens een steen door de ruit van een tankstation, gebruikte Filemon Wesselink op kosten van de belastingbetaler in het programma Spuiten & Slikken allerlei drugs en kwam de omroep zelfs met De Grote Donorshow op de proppen waarin een terminale kankerpatiënte haar gezonde nier zou vergeven aan één van de deelnemende nierpatiënten. Op het moment suprême bleek dit programma echter doorgestoken kaart en was het slechts bedoeld om aandacht te vragen voor het gebrek aan donoren in Nederland.
En nu is daar dan het programma Proefkonijnen, waarin presentatoren Valerio Zeno en Dennis Storm 'nuchtere antwoorden' geven op 'bezopen vragen'. Op zichzelf klinkt dit nog niet heel taboedoorbrekend maar een van de eerste 'bezopen' vragen - die volgende week woensdagavond zal worden beantwoord - is 'hoe smaakt mensenvlees'. Om die vraag te beantwoorden hebben Zeno en Storm allebei door een chirurg een stukje vlees uit zichzelf laten snijden dat zij (van elkaar!) in het programma gebakken en wel zullen opeten.
Bij De Wereld Draait Door mochten beide heren reageren op de logischerwijs ontstane consternatie. Hun reactie kwam erop neer dat zij er niet zoveel fouts in zagen. Beiden hadden er immers toestemming voor gegeven. En het was toch een leuk wetenschappelijk experiment?! (Aperte onzin: er is geen te falsificeren hypothese). Advocaat Gerard Spong voegde er nog aan toe dat hoogstens de desbetreffende chirurg strafbaar was. Als zijn handelen als in strijd met de goede zeden wordt aangemerkt, kan hem - ondanks de toestemming van zowel Zeno als Storm - mishandeling ten laste worden gelegd.
Hoe ziek, walgelijk en decadent dit alles ook is, is strafrechtelijke vervolging van de chirurg onwenselijk. Net zo min moet de uitzending verboden wordt. Daar is de wet allemaal niet voor bedoeld. Want, inderdaad, als mensen hiermee instemmen, hebben die mensen mijn zegen. Ik zou echter graag zien dat Zeno en Storm het inzicht hadden (althans zo snel mogelijk verkrijgen) dat zij met een dergelijk instrumentele benadering van het eigen lichaam de verkeerde keuze maken. Je lichaam is je meest kostbare bezit. Daar zo mee omgaan, geeft blijk van een gebrek aan zelfrespect.
Overigens is de rol die de chirurg in dit alles speelt het meest kwalijk. Zijn handelen is immers op geen enkele wijze in lijn te brengen met de door hem afgelegde artseneed. Wellicht iets voor de medische beroepsgemeenschap om daar dan iets mee te doen.
Te hopen valt echter dat het hier om een zelfde hoax gaat als destijds bij De Grote Donorshow. Volgende week woensdagavond weten we meer.
foto: still DWDD
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten