Er komt nooit meer een CDA'er op Algemene Zaken

Geen categoriejan 10 2012, 20:30
Dus ook geen 'premier Camiel Eurlings,' wat collega Frank ongetwijfeld erg jammer zal vinden.
Vanochtend zag Frank een ware herrijzenis van het CDA op het programma staan: met de teruggekeerde Camiel Eurlings aan het roer kan de gehavende machtspartij weer het Torentje innemen. Eén van de redenen achter zijn feniksgedachte is het feit dat Camiel dé juiste man is om de exodus van kiezers richting de PVV om te draaien en weer te nestelen in de warme en vertrouwde christen-democratische moederschoot.
Het spijt me, maar ik zie dit niet meer gebeuren. Allereerst omdat het een illusie om te denken dat de Tweede Kamerverkiezingen niet meer zijn dan een potje Risk met als missie 'wie verovert als eerste Limburg en Brabant.' Natuurlijk krijgt Geert Wilders veel stemmen uit de zuidelijke provinciën, maar het belang van de gebieden onder de rivieren moeten we niet overschatten. Limburg telt 1,1 miljoen inwoners en Brabant 2,5 miljoen, terwijl de totale bevolking van Nederland 16,7 miljoen inwoners is. Ten onrechte gaat Frank er dus vanuit dat de PVV de meerderheid van z'n zetels te danken heeft aan de carnavalsprovincies. Integendeel: juist in het westen heeft de PVV in absolute zin de meeste volgelingen. Een CDA-leider die weer richting de 40 zetels wil, zal dat dus niet lukken met louter een herovering van Brabant en Limburg.
Verder spreekt het stuk over het feit dat de Nederlanders "de gezellige katholiek Eurlings" straks na aankomst direct het torentje instemt, maar juist om die katholieke 'gezelligheid' denk ik dat die benoeming precies níét zal gebeuren. Nederland is namelijk een land dat in zeer sterke mate ontkerkelijkt is, en nog steeds ontkerkelijkt. Men zit gewoon niet meer te wachten op een christen die aan de hand van z'n Bijbel het land bestuurt. Ja, een enkeling nog.. maar deze enkeling zal niet talrijk genoeg voldoende blijken om de christen-democratie levend te houden als grote politieke stroming.
En tenslotte gaat het probleem van het CDA dieper dan alleen de leider. Met de twee kapiteins Verhagen (en straks wellicht Eurlings) en Peetoom op één schip blijft de partij al ruziemakend heen-en-weer slingeren tussen rechtse en linkse wateren. Niemand heeft echt een idee waar de boot nu koers naar moet zetten, of wat de route ertoe is. Beide stromingen proberen constant muiterij jegens de andere te plegen en bovendien dobberen er in het water zowel linkse als rechtse ijsschotsen rond.
De verstandigste passagiers hebben zich al door VVD-, PVV- en voor mijn part PvdA-reddingsboten laten wegvoeren. Terug naar het CDA? Nee, dat zullen ze echt niet doen. Wie klimt er in godsnaam aan boord van een zinkend schip?
Sorry Frank. Je zal toch echt de VVD aan moeten blijven kijken als je op zoek bent naar belastingverlagingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten