NRC kan het niet laten

Foto:

Een stuk of wat ex-PVV’ers halen in de NRC van vandaag hard uit naar hun oude partij.  

Natuurlijk is het allerminst verrassend dat juist het NRC Handelsblad een dergelijk artikel publiceert. De NRC-ianen laten namelijk geen mogelijkheid onbenut om Wilders een klapje uit te delen. Je bent het huisblad van de PvdA of je bent het niet, toch?

Afijn, het is een verhaal om van te smullen. De PVV zou “amateuristisch” en bijzonder hard zijn. Er heerst een intolerante (schokkend, nietwaar!) partijcultuur, waarin iedere kritiek op de leiding hard wordt afgestraft. 

In Limburg stapte afgelopen zomer al Harm Uringa op, naar nu blijkt uit onvrede over de mail van Bosman en de reactie binnen de PVV op die mail. Vijf provincies raakten al een of meerdere PVV’ers kwijt. In de stad Den Haag – een van de twee gemeenten waar de PVV aan verkiezingen meedeed – zijn twee raadsleden afgesplitst. En ook de Eurofractie is een lid kwijt.

Een voorbeeld: het Friese Statenlid Jelle Hiemstra stapte op nadat hem verteld werd dat hij niet met de Leeuwarder Courant mocht spreken. Deze krant werd “de Friese Pravda” genoemd door de leiders van zijn partij. En tja, met de Pravda doe je natuurlijk geen zaken.

Hij gooide uiteindelijk zijn handdoek in de ring nadat Wilders Job Cohen een bedrijfspoedel had genoemd. Hiemstra vond dat niet netjes en liet dat weten aan een stel journalisten. Vervolgens had hij in no time 20 gemiste oproepen. Van wie, denkt u, toch niet van Wilders zelve?

Natuurlijk niet, daar heeft hij immers zijn whip voor: Fleur Agema.

Zij vertelde Hiemstra dat hij niet meer mocht samenwerken met de PvdA en zich moest beperken tot kritiek op ‘de Islam’. Hiemstra vond het allemaal zo merkwaardig dat hij opstapte. En terecht, natuurlijk. Uiteindelijk is hij gekozen door de Friese kiezer. Hij mag doen en zeggen wat hij wil. Of Wilders en zijn strafpoedel dat nou op prijs stellen of niet.

Geert Tomlow, voormalig kandidaat-Kamerlid voor Wilders’ kliek vergelijk de partij met een sekte. “Loyaliteit is belangrijker dan kwaliteit. Onderlinge competitie wordt enorm bevorderd. Kritisch denken, zeker richting de leiding, is ongewenst. Toen ik opmerkingen maakte over de wijsheid van de ‘kopvoddentaks’, was de reactie: never question the boss”.

Een ieder die deze partij in de gaten houdt moet het in ieder geval deels met Tomlow eens zijn. Overigens geldt dit niet alleen voor kamerleden en regionele PVV’ers, maar ook voor veel PVV-kiezers, die er maar al te vaak naar neigen om een ieder die kritiek durft te uiten op hun partij volledig af te branden, ook als de kritiek bijzonder redelijk is.

Aan de andere kant moet Tomlow niet vergeten dat de PVV een nieuwe partij is. Wilders heeft gezien hoe het andere nieuwe partijen is vergaan. Zie bijvoorbeeld de LPF, die door intern geruzie in elkaar is gestort. Wilders wil dat ten koste van alles voorkomen. Dat kun je hem natuurlijk niet kwalijk nemen.

Dat gezegd hebbende betekent dat niet dat Wilders daar niet te ver in kan gaan. De PVV vertoont inderdaad sekte-achtige trekjes. Op een gegeven moment moet Wilders toch echt leren om mensen wat meer ruimte te geven. En ja, als je de leider bent zul je af en toe worden bekritiseerd. Dat hoort erbij. Kun je daar niet tegen dan doe je er verstandig aan om een andere baan te zoeken. If you can’t stand the heat, get out of the kitchen enzo.

Foto: Wikimedia Commons / Rijksvoorlichtingsdienst.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!