‘Razendsnel Catshuis-akkoord in de maak’

Foto:

Het vertrek van Hero Brinkman bij de PVV heeft de coalitie goed gedaan. Mogelijk deze week al komen de onderhandelaars in het Catshuis naar buiten met een akkoord.

De onderhandelingen over een aanvullend bezuinigingspakket gingen goed, maar niet voorspoedig. De ‘drie weken onderhandelen’ waarvan sprake was toen de onderhandelaars plaats namen in het Catshuis, werden al gauw genuanceerd. “Wij hebben het nooit over drie weken gehad”, zeiden de coalitiepartners in informele gesprekken met journalisten.

De vaart is echter terug. Voor geen van de drie partijen is het gunstig dat het rommelt bij de PVV nu Hero Brinkman eruit is gestapt. Het huidige kabinet leunt op zijn slagvaardige uitstraling. Wekenlang onderhandelen zonder dat er zicht is op een uitkomst, zou dat imago onherroepelijk beschadigen. Doordat de PVV het ineens met een zetel minder moet stellen, hebben alle partijen door dat het het menens is er gezamenlijk uit te komen. Afspraken worden afgezegd om extra vaart achter de onderhandelingen te kunnen zetten, zo bevestigen bronnen aan Dagelijkse Standaard. Mogelijk resulteert dat deze week al in een akkoord.

Premier Rutte heeft de grootste viltstift gehanteerd die hij maar kon vinden om een trip naar Zuid-Korea weg te strepen. De premier zou daar de Nuclear Security Summit bezoeken en dat combineren met een bezoek aan het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Korea. Vanuit VVD en CDA werd getwijfeld aan het bezoek. In principe hadden de onderhandelingen een week lang stil gelegen terwijl het juist nu van belang is dat er zo snel mogelijk een akkoord komt.

Dat besef van urgentie is ook in het Torentje geland: Rutte geeft prioriteit aan het Catshuis-beraad. Einde bericht. Voor wie denkt dat het niets betekent: denk nog een keer. Ook toen de trip naar Zuid-Korea gepland werd, was al duidelijk dat het Catshuis-beraad tegen die tijd zeer waarschijnlijk nog in volle gang zou zijn.

Er was geen haast, suggereerden CDA, PVV en VVD. Dat kunnen ze nu niet meer zeggen. Er is heel veel haast. Alledrie de partijen vinden dat de coalitietrein zo snel mogelijk weer in beweging gebracht moet worden. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dat in de komende twee weken al gebeuren.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!