Trouw publiceert gigantisch huilverhaal over bezuinigingen op OS

Geen categoriemrt 03 2012, 15:14
Ik dacht dat ik onderhand alles al wel gelezen had; elke mogelijke verdediging van de torenhoge, maar veelal nutteloze uitgaven aan 'ontwikkelingshulp'. Had ik het even mis.
Vanochtend struikelde ik namelijk over dit huilverhaal op de website van Trouw. Nou weten we natuurlijk allemaal dat het daar één grote linkse bende is (hoofdredacteur Willem Schoonen zei al eens dat de lezersgroep van Trouw uit PvdA'ers, CDA'ers, GroenLinksers, en ChristenUnie-stemmers bestaat), maar toch. Dat is geen excuus om een dergelijk rammelend verhaal online te zetten.
Laten we eerst even kijken naar dit citaat van Paul Hoebink, bijzonder hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan de Radbout-Universiteit in Nijmegen:

De resterende 2 miljard zou vooral weggehaald kunnen worden bij de directe steun aan de - meest Afrikaanse - partnerlanden, die door CDA-staatssecretaris Ben Knapen in aantal al zijn teruggebracht van 33 naar 15. "Dat zou betekenen dat de hulp aan die landen vanaf volgend jaar geheel wordt stopgezet", zegt Hoebink. "Vijftig jaar van opbouw wordt daarmee te grabbel gegooid. Als de heren denken dat een exportland als het onze zulke dingen kan doen, grenst dat aan waanzin."

De thesis is dus dat de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking dom zijn, omdat we onze status als exportland daarmee zouden beschadigen. Ik hoor u denken: "Welke 'klant' zou ons dan boycotten? Wie zou opeens om ons heen reizen?" Het antwoord:

Maar in grote lijnen vreest Broere [red.: Marc Broere, hoofdredacteur van Vice Versa] net als Hoebink voor een enorme imagoschade voor Nederland bij een nieuwe bezuinigingsronde. "Als je in een ontwikkelingsland zegt dat je Nederlander bent, gaat het al snel over het Nederlands voetbalelftal én onze goede reputatie op het gebied van internationale samenwerking. Ik heb in heel wat Afrikaanse hutjes een foto van prins Claus zien hangen."

Wacht even. Als exportland kunnen we het ons niet veroorloven om te bezuinigen op OS omdat... Afrikanen die in hutjes wonen hun foto's van prins Claus dan bij het grof vuil zetten? Is dat het beste argument waar jullie mee op de proppen kunnen komen, heren?
Zijn dat onze handelspartners? Dat gelooft toch geen mens?
Als we het over de export hebben, hebben we het over Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Italië. Die gaan ons echt niet opeens boycotten omdat we wat minder geld naar Afrika sturen.
Kortom, Trouw is er weer eens in geslaagd om een belachelijk huilstuk te publiceren dat niemand - en dan bedoel ik echt niemand - ook maar enigszins serieus kan nemen. Best een knappe prestatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten