Wilders: "Gulden is goedkoper dan de euro"

Geen categoriemrt 03 2012, 12:44
Het onderzoek van Lombard Street Research is afgerond.
Kunt u zich het nog heugen dat Geert Wilders zei dat hij het Londense Lombard Street Research opdracht had gegeven om uit te zoeken wat voordeliger is voor Nederland: de euro of de gulden?
Nou, goed nieuws: het onderzoek is zowaar afgerond. Maandag wordt het rapport publiek gemaakt. Wilders was echter zo vriendelijk om De Telegraaf alvast een voorproefje te geven van de resultaten.

Uit berekeningen van het Britse bureau, dat te boek staat als eurosceptisch, komt naar voren dat de Europese eenheidsmunt ons land sinds de invoering veel meer heeft gekost dan opgeleverd. De voordelen komen uit op 800 euro per persoon per jaar, onder meer door de toegenomen handel en het wegvallen van transactiekosten. Daartegenover staan nadelen voor een bedrag van 2700 euro per persoon per jaar, door minder economische groei en ondermaatse consumptie door de eurocrisis.

Dat zijn bijzonder serieuze bedragen. Je hebt het hier over 1900 euro per persoon per jaar. Voor veel mensen is dat een maandloon. Die dertiende maand die u jaarlijks ontvangt? Nou, die gaat dus op aan het instandhouden van de EU. Niet omdat dit in uw en mijn belang is, maar omdat de politieke elite "een droom heeft" die men ten koste van alles wil verwezenlijken.
1900 euro per persoon per jaar is al erg genoeg, maar, helaas, het is nog veel erger:

Bovendien blijkt uit het onderzoek, waarbij ons land is vergeleken met de niet-eurolanden Zweden en Zwitserland, dat blijvende deelname aan de euro minstens 127 miljard gaat kosten, onder meer door reddingsoperaties voor bijvoorbeeld Griekenland.

Wilders wilde vandaag niet zeggen hoeveel een overstap op de gulden kost, maar geeft toe dat het "vele miljarden" bedraagt. Het goede nieuws? Dat verdienen we binnen twee jaar dus alweer terug.
De PVV-leider stelt vervolgens dat er een referendum georganiseerd moet worden, waarin u en ik dan kunnen zeggen wat we willen: doorgaan met het heilloze europroject, of gewoon terug naar onze eigen nationale munt.
Leuk idee - prima zelfs - alleen weet Wilders net zo goed als u en ik dat dit referendum er nooit komt. De politieke élite in Den Haag vindt het namelijk helemaal niet interessant om te weten wat wij willen. De euro is hún project. Hoeveel het ons kost - waarom zou dat ze interesseren? Zij worden er zelf immers financiëel niet minder van.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten