Olga Romanova in Kopenhagen

Foto:

De Russische dissidente en journaliste Olga Romanova ontving onlangs de Sappho-prijs in een goed bezochte bijeenkomst van de Free Press Society in het Vartov. Naast Ruslanddeskundigen zoals hoogleraar Bent Jensen en Marie Krarup waren er o.a. drie voormalige en twee huidige parlementsleden aanwezig. Om een indruk te krijgen van de omstandigheden in Poetin´s en Medvjedev´s maffiose, corrupte parodie op een democratie, is het voldoende te luisteren naar de journaliste Anne Liback van “Weekendavisen” in de precieze en indrukwekkende inleiding en motivering van 13 minuten in het Engels. De toespraak van Romanova is in het Russisch met een Deense tolk en duurt een half uur.

Er zijn nu minder onschuldige gevangenen in Rusland dan ten tijde van de Sovjet-Unie, nu nog maar 500.000 door grillige en willekeurige beschuldigingen. Met de persvrijheid is het net zo ellendig gesteld en met de corruptie is het waarschijnlijk nog erger, wat Rusland op gelijke hoogte plaatst met Oeganda. Veel is nog zoals het was in het Sovjettijdperk, maar vandaag de dag is er een ongecensureerd internet. We nemen het als vanzelfsprekend aan, maar slechts een fractie van de wereldbevolking heeft zoveel geluk als wij hebben. Van de 192 onafhankelijke staten in de wereld zijn er voor ons gevoel slechts 28 democratieën en velen daarvan zijn vrij klein. We zijn een eiland in een historische en geografische zee en we kunnen verdwijnen als twee dauwdruppels in de zon als we de bedreigingen tegen onze rechten en onze prestaties tolereren. Hieronder een citaat uit een vorige bijeenkomst waarin Rusland centraal stond:

“Historici zeggen dat door het communisme ongeveer 95 miljoen mensen zijn vermoord. Meer of minder, dat is niet belangrijk. Maar niemand heeft geteld hoeveel zielen er zijn vermoord, hoeveel geesten er verwrongen geraakt, gecorrumpeerd en vervuild zijn.”

Tekst: Snaphanen.

Opmerking over de video: Na het welkomstwoord door Lars Hedegaard van de Free Press Society volgt de inleiding en motivering voor het verlenen van de Sappho-prijs aan Olga Romanova door Anne Liback. Deze informatieve toespraak van 13 minuten is in het Engels. Daarna volgt de toespraak van Romanova met een Deense vertaling door een tolk. Helaas is er geen Engels transcript van dat gedeelte beschikbaar.

Video:

Artikelen over Romanova in het Engels zijn te vinden in onderstaande links:

Husband of Russian activist jailed for years: http://www.boston.com/yourtown/cambridge/articles/2012/03/15/husband_of_russian_activist_jailed_for_5_years/

‘Political prisoners’ return to politics: http://en.rian.ru/analysis/20120209/171229834.html

  The Daily Beast: http://www.thedailybeast.com/articles/2012/03/18/opposition-organizer-olga-romanova-on-russia-s-rotten-justice-system.html

Journalist Olga Romanova apprehended (foto’s): http://visualrian.ru/en/site/feature/124309/

Bron:

http://snaphanen.dk/2012/04/01/olga-romanova-in-copenhagen/

Vertaald uit het Deens door:

vederso: ejbron.wordpress.com.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!