Wilders: 'Het kan nog alle kanten op'

Geen categorieapr 13 2012, 10:14
Geert Wilders doorbreekt de aangekondigde mediastilte. De Catshuisonderhandelingen kunnen nog altijd klappen, aldus de PVV-leider.
"Mediaberichten Catshuis-bijna-akkoord allemaal prematuur", twittert Wilders. "Kan nog alle kanten opgaan".
Wilders' tweet kwam nadat de RVD liet weten dat de onderhandelaars nog minstens een week nodig hebben om een akkoord in elkaar te flansen.
De vraag is nu natuurlijk hoe serieus we Wilders' tweet moeten nemen. Ik twijfel er niet aan dat hij zal breken als hij gelooft dat dit in het belang is van zijn partij. Maar ja: de peilingen zijn toch vrij duidelijk. De PVV zou, als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden, tevreden moeten zijn met beduidend minder zetels. Het is onvoorstelbaar dat Wilders dat risico wil nemen.
Daar komt bij dat de PVV definitief uit de macht gewerkt wordt als Wilders nu breekt. Het CDA en de VVD zullen zich dan bedrogen voelen; Wilders stak hun 'opeens' met een mes in de rug, juist op het moment dat ze zijn steun nodig hadden. Zeg maar dag met je handje tegen de mogelijke toekomstige ministersposten.
Ik ga ervan uit dat zowel de NOS als DDS (soms zijn we het blijkbaar zowaar eens met elkaar) gelijk hebben: in principe moet men in een week tijd een akkoord in elkaar kunnen zetten. Wilders' tweet kon weleens bedoeld zijn voor zijn onderhandelingspartners, niet voor de bühne. Misschien dat Wilders iets wil, en Rutte en Verhagen niet toe willen geven... of andersom.
In mijn optiek hoopt de PVV-leider door weer eens een tweet de wereld in de te sturen slechts druk te zetten op zijn sparringspartners. Het is een onderhandelingstactiek; niets meer, niets minder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten