CDA-verkiezing helpt partij er bovenop

Geen categoriemei 13 2012, 11:30
Nee, het CDA heeft nog steeds niet meer dan 15 zetels. Maar de lijsttrekkersverkiezing blijkt de partij goed te doen. Dat is een unicum.
De VVD zette voor het eerst twee kandidaat-lijsttrekkers tegenover elkaar en tekende daarmee bijna voor haar eigen ondergang. De verkiezing die Alexander Pechtold in 2006 tot partijleider van D66 bombardeerde, zorgde er aanvankelijk voor dat D66 uitschoot richting nul virtuele zetels. Daarmee was het fenomeen lijsttrekkersverkiezing besmet. Het CDA plukt er desondanks de vruchten van. In de nieuwste peiling van Maurice de Hond komt de partij uit op 15 zetels, twee meer dan vorige week. En ik durf de voorspelling wel aan dat de partij al in de komende weken gaat uitkomen op 17 zetels of meer, iets dat sinds april 2011 niet meer is voorgekomen.
De reden voor de piek: Mona Keijzer. Zoals ik maandag schreef, net nadat de lijsttrekkerskandidaten bekend waren geworden, Keijzer is een gevaarlijke outsider. Dat is gebleken. Geholpen door plotselinge hernieuwde interesse van de media in het CDA, groeide de Volendamse in enkele dagen tijd van 16 procent naar 30 procent. Daarmee is absoluut niet gezegd dat ze het goed gaat doen, mocht ze lijsttrekker worden. Keijzer heeft geen ervaring in Den Haag en is daarmee een groot risico. We hebben te maken met een ijzersterke generatie van straatvechters die niet bang zijn om af en toe een klap te incasseren of uit te delen. Het CDA daar nooit aan kunnen meedoen, maar van Buma wisten we in ieder geval dat hij íéts deed. De enigszins schuchtere Keijzer zou in al dat testosteron-gedreven verbale geweld weleens ten onder kunnen gaan.
Afgelopen week zat ik naar Oog in Oog te kijken met Henk Bleker. Ik werd er kotsmisselijk van. Als ik Sybrand van Haersma Buma, Madeleine van Toorenburg en Liesbeth Spies hoor praten, dan hoor ik mensen die niet nadenken over wat ze vinden, maar over hoe ze achteraf kunnen uitleggen wat ze verkeerd hebben gedaan. Het CDA is totaal verziekt. In dat opzicht is het goed als Wintels of Keijzer lijsttrekker wordt. Die bedrijven politiek uit, excusez-le-mot, bevlogenheid. Dat spreekt mij persoonlijk aan, maar belangrijker: dat valt media op. Partijen worden door de mediacratie gedwongen te denken in termen als screen-test. Keijzer haalt die glansrijk. Wintels gaat gelijk op met Buma, beiden zijn niet geboren voor televisie, maar stralen wel 'CDA' uit.
Henk Bleker is de Felix Rottenberg van het CDA: in het begin was het leuk, maar als hij nog één keer op tv verschijnt dan zou de televisie weleens door het raam naar buiten kunnen verdwijnen. Spies en Van Toorenburg hebben het gewoon niet. In het geval van Spies vind ik dat jammer. Ze is een goeie en ik hooop dat ze na de verkiezingen in de Kamer komt. Van Toorenburg hoeft nergens meer op te rekenen. Haar deelname aan de verkiezingen is de laatste optie om te voorkomen dat ze na de verkiezingen op zoek moet naar een echte baan.
De mensen die allergisch zijn voor het CDA hebben pech. Tot en met 2 juni zult u elke dag wel iets voorbij zien komen over de christen-democraten. En hoe meer dat is, hoe meer Mona Keijzer profiteert. Ik word stiekem toch alvast heel nieuwsgierig hoe ze het zou doen tussen Rutte, Pechtold, Wilders, Roemer en Samsom.
Afijn, de gehele peilingen, met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week (1) en het huidige zetelaantal (2): SP 29 (-1, +14), VVD 28 (-2, -3), PvdA 20 (-, -10), PVV 20 (+1, -4), D66 17 (-, +7), CDA 15 (+2, -6), GL 7 (-1, -3), CU 6 (-, +1), SGP 3 (-, +1), PvdD 3 (+1, +1), Overig 2 (-, nvt)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten