G8: Obama kiest voor Hollande, Merkel geïsoleerd

Geen categoriemei 19 2012, 18:59
De Duitse bondskanselier kan dit weekend op weinig steun rekenenen in Camp David. Voordat de leiders van de acht grootste industrielanden min China bijeenkwamen, maakte de Amerikaanse president Barack Obama duidelijk dat hij de koers van de kersverse Franse president François Hollande steunt.
Voorafgaande aan de G8-top riep Obama de andere leiders op om "op een verantwoorde manier de begrotingstekorten weg te werken." Hij voegde eraan toe dat dat gepaard moet gaan met een "sterke groei agenda."
Dat is de taal van de socialist: "groei" is het nieuwe "investeren," oftewel: hogere overheidsuitgaven. Het begrotingstekort wegwerken? Laat me niet lachen. De Verenigde Staten lenen dankzij het beleid van Obama 40 cent van elke dollar die zij uitgeven. Geen wonder dus dat Hollande en Obama het goed met elkaar kunnen vinden.
Angela Merkel ziet het met lede ogen aan. Toen de Amerikaan haar op Camp David begroette en vroeg, "Hoe gaat het met je?" pruilde zij haar lippen en haalde ze haar schouders op. Obama gaf toe: "Tja, je hebt een aantal zaken om je zorgen over te maken." Precies!
Met de mogelijke uitzondering van de conservatieve Canadese premier Stephen Harper lijkt Merkel geen medestanders te hebben: de Italiaanse premier Mario Monti praat de laatste tijd ook over "groei" (wat in zijn geval betekent: meer geld van de Europese Centrale Bank om het Italiaanse begrotingstekort de financieren). De Britse minister-president David Cameron toonde zich deze week plots voorstander van het uitgeven van Eurobonds. Dat kan de Brit gemakkelijk doen. Zijn land doet immers niet mee aan de euro en zou niet mee hoeven te doen aan het aldus gezamenlijk uitgeven van schuldpapier. De Duitsers huiveren bij de gedachte. Zij vrezen (terecht) dat de gezonde lidstaten in het noorden dan permanent opdraaien voor de schulden van het zuiden.
De steun van Obama was te verwachten: hij heeft elke G8- en G20-ontmoeting de afgelopen drie jaar aangehaald om zijn Europese collega's te manen tot hogere overheidsuitgaven. Zijn minister van Financiën, Timothy Geithner, sprak deze week zelfs van een "negative spiral of growth-killing austerity" in Europa.
De Amerikanen hebben de afgelopen jaren honderden miljarden dollars in hun economie gepompt en zie daar! De Amerikaanse economie groeit terwijl de eurozone in recessie verkeert. De eurozone als geheel, ja, maar de landen die een bezuinigingsbeleid hebben gevoerd, zoals Duitsland, groeien wel degelijk. De krimp zit 'm vooral in het zuiden.
Intussen stevent Amerika af op een eigen schuldencrisis, maar waarom zou je je druk maken over de langetermijngevolgen als er in november al weer verkiezingen zijn? Zoals Obama's leermeester zich eens liet ontvallen, "op de lange termijn zijn we allemaal dood."
Merkel weet wel beter. Laten we hopen dat de andere bezoekers van Camp David haar niet op andere gedachten brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten