Huilen met Ramsey Nasr

Geen categoriemei 13 2012, 10:14
'De term 'multicultureel' ontneemt mij mijn Nederlandse identiteit'
Ramsey Nasr kreeg donderdag de E. du Perronprijs uitgereikt voor zijn dichtbundel 'Mijn nieuwe vaderland'. Allemaal prachtig. En hoewel cultuurminnend Nederland natuurlijk blij was dat Nasr toch ook een allochtoon is (vader is Palestijns), kwamen zij van een koude kermis thuis. Tijdens zijn dankrede liet Nasr weten dat de term multicultureel hem zijn Nederlandse identiteit ontneemt.
Nasr beklaargt zich over het volgende.

Nu heb ik altijd een hekel gehad aan termen zoals 'multicultureel' en 'allochtoon'.

Het sluit mij buiten. Het ontneemt mij mijn Nederlandse identiteit.
Waaruit die identiteit bestaat, is een vraag die ik gedurende mijn Dichterschap des Vaderlands expliciet heb willen stellen. En daaraan hangt automatisch een tweede vraag vast: wat is niet-Nederlands?

Nasr is duidelijk geen denker. Want hoewel hij aangeeft zichzelf de vraag te hebben gesteld wat Nederlands is, voert hij toch snel even een PVV'er genaamd Hielke op, om te laten zien hoe de gemene buitenwereld dat 'niet-Nederlands' wel niet karakteriseert.

'Heer Nasr

In een land met zulke enorme hoeveelheden hier niet thuishorenden dreigt het volk ten onder te gaan.

Wij traditionelen weten dat ze een gigantisch bedrag kosten, en dat is, natte vingerwerk, rond de 200 miljard per jaar.

Daar gaan hun en wij aan kapot.

Ziekenhuizen die dichtgaan, moslimhordes die onze ouderen uitschelden en die hun kans afwachten, ga zo maar door, de lijst is eindeloos.

U spreekt over immoraliteit, maar wat denkt u van al die lieden die hier kwamen om een uitkering die we niet kunnen ophoesten? (...)
De moslims zijn aan het wachten op hun kans om ons te overrompelen. (...) U weet van niks, begrijpt niks en weet ook niet dat ik niet in uw huis kan gaan wonen om de koelkast leeg te eten en dan te zeggen: gaan jullie bewoners es even doen wat ik wil en zeg en doe wat de moslim je opdraagt. Want wij moslims, zo zegt Mohammed, zijn de belangrijksten, de rest honden, varkens en ezels.

(...)

Want u kwam, en uw familie, zelf ook om een uitkering, nietwaar?

Of bleef om die reden hangen, nietwaar?

Voorlopig draait dit land nog op traditionelen, domoortje van heb ik jou daar.

Hielke'

Triest briefje van kleine geest. En dat is exact wat Nasr ons wil inwrijven: alleen domme mensen proberen te definiëren wat 'niet-Nederlands' is. Het is een goede retorische truc die ondertussen ook nog eens de aandacht afleidt van het gebrek aan eigen antwoorden. Hij noemt namelijk niet wat het dan is om Nederlands te zijn. Ondertussen wordt iedereen die tot 'niet-Nederlands' wordt gebombardeerd, onrecht aangedaan. Zulks lijkt Nasr te beweren.
Kan ik inkomen. Ik kan me voorstellen dat je als niet onverdienstelijk dichter graag als volwaardig Nederlander, en niet als knuffelproduct van de multiculturele samenleving, erkend wilt worden. Niets mis mee, kan ik ook alleen maar onderschrijven. Maar dan:

Ik beschouw de E. du Perronprijs als een hart onder de riem en als een belangrijke waardering voor eventuele verdiensten - maar liever niet ten aanzien van de multiculturele samenleving, hooguit ten aanzien van de Nederlandse samenleving, die nu eenmaal multicultureel is.

De multiculturele samenleving is geen verschijningsvorm, geen wensbeeld of nachtmerrie, ze is zelfs geen gevolg. Zij vormt de basis en oorsprong van ons Europese bestaan. Nederland werd opgebouwd uit dat Europa, en uit de verschillende werelddelen waartoe onder meer de Antillen en Indonesië behoren.

Als we aannemen dat de Nederlandse identiteit bepaald wordt door de aard van de Nederlandse samenleving (en volgens mij kunnen we dat prima doen), is de Nederlandse identiteit dus in wezen een multiculturele identiteit. Ik weet niet of dat een waarachtige uitkomst is, maar dat doet er niet. Nasr zegt immers dat de term 'multicultureel' hem zijn identiteit ontneemt. Nu, kennelijk is dat gewoon een huilkreet, want het is juist multiculturaliteit die volgens hem de Nederlandse samenleving (en daarmee de Nederlandse identiteit) constitueert. Ik vraag me af, wat wil Nasr nu eigenlijk zeggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten