Tofik Dibi bezorgt Jolande Sap een megaprobleem (UPDATE)

Geen categoriemei 09 2012, 19:00
Drie weken van extreem pijnlijke stilte. Dat is wat ons waarschijnlijk te wachten staat als het gaat om GroenLinks nadat Tofik Dibi zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap liet lekken.
Zelf is hij volstrekt niet bereikbaar. „Paar daagjes ertussen uit”, noemt Tofik Dibi dat. Wij weten beter. Dibi is wel degelijk kandidaat, en ziet zijn kansen groeien naarmate hij zich langer op de vlakte houdt. De naam is gevallen, de media schrijven alvast over zijn kansen. Tegelijkertijd worden de verhalen opgerakeld over het optreden van Jolande Sap. Had ze net haar succes binnen, met een reservering van drie miljard euro voor milieu, krijgt ze dit.
Waarom Jolande Sap voor het blok staat? Tot de bekendmaking van de kandidaten op 31 mei moeten alle gegadigden hun klep dichthouden. Dat was fijn geweest voor Sap als er nog niets naar buiten zou zijn gekomen, maar dat is niet het geval. Ik durf er wel geld op in te zetten dat Tofik Dibi één van de kandidaten is die de strijd met haar aangaat. Sap moet nu lijdzaam toezien hoe de media Nederland alvast laten wennen aan het idee dat Sap een 'dead woman walking' is. Het enige wat ze kan doen, is roepen dat ze zich geweldig voelt en dat ze veel zin heeft in de campagne. Hoe dat eruit ziet? Nou, zo dus. Kerncitaatje:

Het einde van haar leiderschap is volgens haar niet aanstaande. "Dit is niet mijn laatste klus, ik zit nog steeds heerlijk in het zadel'', zei ze woensdag voorafgaand aan een overleg met andere partijen over het begrotingsakkoord.

Au. Dat doet heel veel pijn. De vrouw die bedacht dat je een stekkerdoos kunt gebruiken tijdens een politiek debat, die „nog steeds heerlijk in het zadel” zit. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te ziet dat dat niet het geval is. Sap is sinds het aftreden van Femke Halsema in 2010 een ongelukkige verschijning in politiek Den Haag. Te lief voor het harde politieke werk, te intelligent om het ongeloofwaardige verhaal van GroenLinks over de overheidsfinanciën te verkondigen, te onkundig om de leiding van de partij bij zichzelf te houden.
Ze had de eer aan zichzelf kunnen houden. Kunnen zeggen dat het partijleiderschap niet is geworden wat ze ervan verwacht had, en dat ze de politiek verlaat. Nu moet ze een strijd aangaan met nota bene Tofik Dibi, een Kamerlid dat volgens de collega's van andere partijen veelal slecht geïnformeerd en onvoorbereid in debatten verschijnt en net iets te veel plezier haalt uit te gek gave campagnes als die voor het kinderpardon. En het allerergste: Dibi gaat het waarschijnlijk nog winnen ook.
UPDATE do 10/09 GroenLinks leest blijkbaar ook Dagelijkse Standaard. De partij heeft de zwijgplicht geschrapt omdat deze tot "rare situaties" zou leiden. De kandidaten mogen zich vanaf vandaag uitspreken, zo meldt Novum. Fittie tussen Jolande Sap en Tofik Dibi in 3, 2, 1...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten