Peilingwijzer: SP gaat aan de leiding

Geen categoriejun 13 2012, 12:44
De NOS presenteert vandaag de Peilingwijzer: de Nederlandse versie van de Poll of Polls.
Vaste lezers van DDS weten dat wij met enige regelmaat refereren aan de 'poll of polls' van Real Clear Politics: een grote Amerikaanse website. RCP verzamelt de gegevens van 7 pollsters en komt vervolgens met een gemiddelde.
Keer op keer blijkt dat dit gemiddelde betrouwbaarder is dan één individuele peiling.
Vandaar dus dat ik het een prima idee vond van de NOS om met een Nederlandse equivalent te komen van de RCP Poll: de Peilingwijzer. Elke keer weer het gemiddelde berekenen en wellicht dat de peilingen daadwerkelijk eens serieus genomen kunnen worden.
Misschien wel. Helaas vindt de NOS het niet netjes om daadwerkelijk het gemiddelde te nemen omdat de verschillende peilingen "te veel van elkaar verschillen". Je zou denken: juist dan is een gemiddelde handig.
Jammer genoeg denkt de staatsomroep daar dus anders over:

Gewoon het gemiddelde uitrekenen kan niet. Daarvoor verschillen de peilbureaus in Nederland te veel van elkaar.

Maar een gewogen gemiddelde, dat kan wel. De Leidse politicoloog Tom Louwerse heeft daarvoor een rekenmethode ontwikkeld. Met zoveel mogelijk gegevens maakt Louwerse een 'peiling van alle peilingen'.

Ah, een gewogen gemiddelde: toch nog even een subjectieve, maar buitengewoon creatieve rekenmethode erin gooien, en klaar. 
De resultaten van deze creatieve methodiek? Volgens de Peilingwijzer zou de SP 28 zetels binnenslepen als er vandaag verkiezingen georganiseerd zouden worden. De VVD zou het moeten doen met 26. Ook de PVV en de PvdA gaan min of meer gelijk op, met 22 zetels.
En zo kunnen we dus meteen vraagtekens zetten bij deze 'methode'. Zowel de PVV als de VVD moeten zetels inleveren? Ik heb er een hard hoofd in. Het is het één of het ander: als de VVD verliest zal de PVV erop vooruitgaan. Je hoeft toch geen nucleaire wetenschapper te zijn om dat te begrijpen.
Hoe dan ook, we hebben dus weer een nieuwe peiling om over te schrijven: voor al de peilingenfans onder u!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten