De Hond peilt: Groei VVD zet door, PVV verliest weer

Geen categoriejul 15 2012, 11:29
Volgens Maurice de Hond zouden zowel de SP als de VVD op 31 zetels uitkomen als er vandaag verkiezingen waren.
Het is volstrekt helder dat de verkiezingen van 12 september as voor de meeste mensen een keuze zal zijn tussen de liberalen van de VVD, en de uitgesproken socialisten van de SP.
Opvallend: hoewel de VVD er twee zetels bij krijgt, verliest D66 er twee. De reden laat zich raden: enkele relatief liberale kiezers waren van plan om op Pechtold en de zijnen te stemmen, maar hebben zich de afgelopen weken bedacht. Ongetwijfeld komt dat voor een groot deel doordat ze de SP zien groeien en zich grote zorgen maken over de toekomst.
Daarnaast heeft de VVD in recente weken duidelijk gemaakt dat men graag een coalitie aangaat met D66. Als D66'er die ook een nauwe verwantschap voelt met de VVD lijkt de keuze me dan vrij snel gemaakt, zeker aangezien het een spannende tweestrijd belooft te worden tussen de VVD en een stel overtuigde marxisten die Nederland willen veranderen in een tweede Noord-Korea.
Ondertussen gaat het nog altijd slecht met de PVV - als we De Hond moeten geloven tenminste. Wilders en de zijnen komen nu uit op een magere 19 zetels. Leuk, maar alles behalve indrukwekkend, zeker omdat men in 2010 nog 24 zetels binnensleepte.
Ik blijf koppig in zoverre dat ik verwacht dat de PVV het veel beter doet dan De Hond verwacht. Toch begin ik me onderhand af te vragen of Wilders zich niet heeft vergist in de antipathie van de kiezer ten opzichte van Europa... en zijn bereidheid om Wilders te vergeven voor de val van het kabinet. Heeft hij de gevolgen dan toch verkeerd ingeschat?
Overigens doet de Piratenpartij het ook aardig. Deze club komt ruim boven de kiesdrempel uit, wat komt doordat maar liefst 10% van de mannelijke kiezers onder de 30 op de PP overweegt te stemmen. Indien u zich afvraagt waar deze partij voor staat kunt u hier meer lezen.
De resultaten: VVD 31 (+2), SP 31 (-), PvdA 19 (-), PVV 19 (-1), D66 15 (-2), CDA 14 (-), CU 7 (-), GL 5 (-), SGP 3 (-), PvdD 3 (-), Overigen 3 (+1)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten