Breivik krijgt tóch levenslang door de 'Breivik-wet'

Geen categorieaug 21 2012, 18:00
De Noren doen ingewikkeld.

De echte levenslange gevangenisstraf bestaat in Noorwegen niet meer. Daarom krijgt een toerekeningsvatbaar verklaarde Breivik maximaal 21 jaar. In het geval van psychiatrische dwangverpleging maakt de Noor iedere 3 jaar kans om alsnog gezond te worden verklaard.

Dat Breivik dan vrijkomt, lijkt uitgesloten. Als iemand ook na het dienen van een straf nog altijd een gevaar is voor de samenleving, mag hij achter slot en grendel blijven.

Bovendien keurde de Noorse koning op 22 juni een haastig doorgevoerde noodwet goed. „Een patiënt kan voor zijn eigen veiligheid opgesloten blijven in een behandelingsinstituut, zolang de politie meent dat er gevaar is dat iemand hem wil aanvallen voor wat hij heeft gedaan”, zo staat in de wet die de bijnaam Lex Breivik kreeg.

Ten eerste is het natuurlijk uitstekend om te zien dat een gevaarlijke maniak als Breivik nooit meer als vrij mens kan rondlopen. Breivik is van het soort dat niet stopt met het plegen van terroristische misdrijven net zolang tot hij wéér wordt opgepakt.
Dat gezegd hebbende is het wel vreemd dat speciaal voor één enkel geval er een nieuwe wet moet worden uitgevaardigd om één enkele verdacht alsnog een passende straf te geven. Waarom kent Noorwegen niet gewoon een levenslange gevangenisstraf die de rechter kan opleggen voor dit soort gevallen? Dat lijkt mij pas de koninklijke route, en niet allerlei haastige wetjes.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten