Marked for death van Geert Wilders is formidabel

Geen categorieaug 16 2012, 13:59
Door een gelukkige omstandigheid kwam mij het recentelijk in Amerika fraai uitgegeven boek van Geert Wilders in handen, waarin onze moedige politicus verslag doet van "Islams war against the West and me". A priori heb ik niet zo veel verwachtingen van politici die zo nodig een boek moeten schrijven; in het verleden werd ik daardoor altijd teleurgesteld. Ik begon dus met de nodige scepsis aan mijn lectuur, te meer ook daar de Nederlandse pers er geen aandacht aan had besteed. Er zou dus wel niets bijzonders in staan, niets nieuws.
Maar het pakte heel anders uit. Ademloos heb ik het boek in een ruk uitgelezen en vevolgens een tweede keer in een rustiger tempo. Naar mijn gebrekkig beoordelingsvermogen is het geschreven in voortreffelijk Engels, met hier en daar literaire verrassingen en altijd scherpe formuleringen. Maar bovenal is de inhoud indrukwekkend, overweldigend zelfs.
Die inhoud is eigenlijk tweevoudig. Enerzijds geeft het boek een uitermate erudiet overzicht van de geschiedenis van de Islam, te beginnen met een deconstructie van de heilige icoon Mohammed, die terecht wordt neergezet als een soort roverhoofdman en bedrieger. Ook verschillende tijdperken van de gewelddadige uitbreiding van de Islam over Arabie, het Oosten en Europa worden gedetailleerd besproken, tot en met de recente geschiedenis van de geleidelijke maar onweerstaanbare infiltratie in Europa en de rest van de Westerse beschaafde wereld. Alle uiteenzettingen worden zorgvuldig verantwoord en gedocumenteerd met bronverwijzingen. Soms vraag je je af of Wilders daarvoor niet van een wetenschappelijke historicus als co-auteur heeft kunnen profiteren of van een goed onderlegde ghostwriter. Er wordt echter geen andere auteur genoemd.
Het andere element is van meer persoonlijke aard, doch steeds ingebed in algemeen Europese ontwikkelingen. Wilders vertelt over zijn eigen leven, zijn reizen, zijn ervaringen, en vooral de vele teleurstellingen die hij als politicus heeft moeten incasseren. Natuurlijk komen daarbij ook telkens zijn bekende politieke opvattingen ter sprake, de oprichting van de PVV, het proces dat hij heeft moeten ondergaan, de verschrikking van te moeten leven in een mobiele gevangenis.
Het boek getuigt van veel kennis en diepe bewogenheid, en biedt een overdaad aan informatie over de onweerstaanbare en waarlijk beangstigende opmars van de Islamisering in Nederland en Europa. Daarnaast ook over tal van medestanders in de strijd daartegen. Wie gewend is Engelse boeken te lezen, wordt zonder moeite meegesleept in het gemakkelijk toegankelijke maar nooit oppervlakkige betoog. De hoofdstukken zijn ook qua inhoud altijd afwisselend, steeds voorafgegaan door toepasselijke motto's, zoals uitspraken van grote politici uit de Amerikaanse of Europese geschiedenis, motto's die zorgvuldig gekozen zijn en vervolgens in de tekst terugkeren als principes van een gezonde politiek.
De inhoud is rijk, overrompelend zelfs. Ik voel me niet in staat die adequaat weer te geven. Ik transcribeer hier alleen een paar regels uit het 13e hoofdstuk How to turn the tide, warin hij de grote opgave voor onze tijd formuleert: "To preserve our freedoms from the encroachments of Islam, we must do four things: defend the freedom of speech, reject cultural relativism, counter Islamization, and cherish our national identity". De vier punten worden in concrete programma's uitgewerkt.
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik door de lezing van dit belangwekkende boek, dat ook als een vlammend protest moet worden opgevat, zeer aangedaan en emotioneel geroerd werd.
En schandelijk, meer dan schandelijk, is de zwijgzaamheid van de Nederlandse pers en van de media over dit fantastische boek, dat als een klassieker van politieke bekwaamheid em moed kan worden gezien, van gelijke waarde en urgentie als destijds Marx' Communistisch manifest. Het boek heeft grote kwaliteiten en zou een must moeten zijn op de literatuurlijst van intellectuele zowel als politieke (vooral kortzichtige) dwergen als Pechtold, Samson, Rutte e tutti quanti.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten