Amerika spekte de beurs van bestuurders Afghanistan jarenlang

Geen categorieapr 29 2013, 17:00
Tientallen miljoenen.
Hoe Hamid Karzais vrienden in weinig tot geen tijd de belangrijkste mannen van Afghanistan werden, vraagt u? Nou, lees dit even op de website Knack.be:

Een decennium lang zijn koffers, rugzakken en plastic boodschappentassen vol bankbiljetten het kantoor van de Afghaanse president Hamid Karzai binnengebracht. Met tientallen miljoenen dollars probeerde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zich te verzekeren van invloed in Afghanistan.

Heel raar, maar het geld miste zijn doel. Uiteindelijk werd de corruptie er alleen maar door verergerd en vergrootten de extra middelen de slagkracht en macht van gewapende troepen.
En nu het beste nieuws: Iran deed jarenlang precies hetzelfde. Ook de ayatollahs maakten dus miljoen en miljoenen over aan Afghaanse regering in ruil voor 'invloed'.
Joh.
Uiteindelijk kwam het meeste geld terecht bij Mohamed Zia Salehi. Deze man werd in 2010 opgepakt op verdenking van corruptie, maar na een paar uur gevangenschap alweer vrijgelaten. De reden? President Karzai had zich geroerd.
Raar, maar je zou bijna denken dat de Afghaanse regering behoorlijk corrupt is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten