Bosma, Bosma, Bosma!

Geen categorieapr 26 2013, 10:20
Hoeveel nagels aan haar doodskist heeft Kamervoorzitter Van Miltenburg nog nodig voordat ze opstapt? Een goede opvolger is immers al paraat!
Inmiddels hebben we allemaal de beelden van gisteravond wel gezien: een volledig incompetente Tweede Kamervoorzitter die luistert naar de naam Anouschka van Miltenburg jaagt het hele parlement tegen zich in het harnas. Bij de interruptiemicrofoon staan meer Kamerleden dan de Tweede Kamer fracties heeft. En allemaal zijn ze furieus. De Kamervoorzitter probeert een debat te verzetten, ofwel de coalitie uit de wind te houden, ofwel interpreteert iedereen verkeerd. Wat Van Miltenburg precies wil is niet helemaal duidelijk, maar dat ze er een potje van maakt moge helder zijn.
En dat is niet voor het eerst. De incidenten waarbij Van Miltenburg gewoonweg blundert stapelen zich in sneltreinvaart op. Kritiek komt met busladingen tegelijk. Zie hier, hier en hier zelfs van haar eigen VVD-fractie. En vanaf vandaag ook vanuit het Presidium van de Tweede Kamer.
Dat is best pijnlijk allemaal. Het is volstrekt duidelijk dat mevrouw Van Miltenburg de Job Cohen onder de Kamervoorzitters is. Ze bedoelt het ongetwijfeld allemaal heel goed, maar heel veel talent en aanleg voor haar werk bezit ze niet. Telkens gaat ze als een halve tiran te werk wanneer de Kamer een onverwachte beweging maakt. Zelfs mensen als Arie Slob van de ChristenUnie weet ze boos te krijgen (en dat is zéér uitzonderlijk).
Tijd voor verandering. Tijd voor een wisseling van de wacht. Tijd voor iemand die wél van wanten weet. Gelukkig heeft de Tweede Kamer een dergelijk iemand gewoon in huis: Martin Bosma van de PVV. Alom werd hij geprezen als waarnemend voorzitter in de tijd tussen de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en de weken tot de voorzittersverkiezingen. Voortreffelijk en met humor leidde de man debatten, en wist zelfs Alexander Pechtold aan het glimlachen te krijgen. Als eerste PVV'er ooit.
Wie nu nóg niet overtuigd is van de kwaliteit van Bosma, moet dit filmpje maar eens bekijken. Er zit geen Kamerlid zo goed in de procedures, gewoontes en gebruiken van de Tweede Kamer als Martin Bosma.
Bosma for president, dus!
Maar goed, zal u wellicht zeggen, Bosma is van de PVV. En de PVV staat synoniem aan 'no way' bij grote delen van het electoraat. Dat klopt. Het is inderdaad niet goed denkbaar dat partijen als PvdA, GroenLinks of D66 de kandidatuur van Bosma zouden steunen. Dat is zeker een hinderlijke handicap, maar gelukkig niet ononverkomelijk. Godzijdank hebben deze partijen namelijk geen meerderheid in de Tweede Kamer. Áls Bosma VVD, PVV, CDA, SGP en CU bereid kan vinden om hem te steunen, dan heeft hij gewoon een meerderheid. En zoals dat pleegt te gaan in democratieën: een meerderheid hoeft niet ruim te zijn. Elke meerderheid is er één, en elke meerderheidswil wordt opgelegd. Dus ook de uitverkiezing van Martin Bosma.
Maar goed, laat eerst Van Miltenburg maar eens aftreden. Want laten we eerlijk zijn: we vonden haar ook veel leuker als Kamerlid dat voorstelde Joop.nl af te schaffen, dan als half-stalinistische Kamervoorzitter die iedere suggestie van parlementariërs naar de prullenbak verwijst. Laat dat eerst gebeuren, waarna de glorieuze dagen van het voorzitterschap van Martin Bosma kunnen aanbreken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten