Onze bevrijder van Duits bloed

Geen categorieapr 24 2013, 15:14
Nederlanders opgelet! Het debat over onze staatsinrichting en in het bijzonder de monarchie heeft een serieuze en gevaarlijke vorm aangenomen. Het monarchisme presenteert zich tegenwoordig anders dan voorheen. Niet langer beweren de meeste Nederlanders dat ze eigenlijk niet voor een monarchie zijn, maar ook geen behoefte hebben aan verandering. De monarchist is vandaag de dag steeds vaker een persoon die zich geenszins lijkt te schamen voor zijn steun aan de Koninklijke familie, er is geen slag om de arm of nuance te bekennen. In het beste geval kunnen ze een ceremonieel koningschap accepteren maar in toenemende mate zijn er monarchisten die meer macht voor de monarch wensen!
Ook onze nationale politiek gaat als product van de maatschappij mee in de malaise. Slechts een magere 10 procent van de Kamerleden weigert een nieuwe eed aan de aanstaande koning af te leggen. Onze volksvertegenwoordiging kent vele socialisten, liberalen (in naam) en niet veel christelijke politici. Het is opzichtig hypocriet dat socialisten en liberalen een staatshoofd accepteren op basis van erfopvolging.
De oorzaak van deze droevige stand van zaken is een nagenoeg totaal gebrek aan ideeën binnen de huidige partijen. Er zijn geen principes meer, enkel standpunten.
Het is voornamelijk de vooraf ingeschatte ‘’electorale waarde’’ die de positionering van een partij zal bepalen. De monarchie afschaffen is electoraal te gevaarlijk en het kost ook nog eens teveel moeite. Politici die nog een greintje aan schaamte kennen gebruiken de volgende twee argumenten om de monarchie te rechtvaardigen:
1 We kennen in Nederland grotere problemen dan de monarchie.''
2 ''Beatrix heeft haar werk heel goed gedaan.''
Het probleem met deze twee ‘’pragmatische’’ argumenten is dat ze allebei vals zijn op twee niveaus. Ten eerste is er altijd een groter probleem, en ten tweede gaat het debat niet om de persoon maar de functie. Niet alleen geven deze politici geen argument voor de speciale positie van de monarch, ze verschuilen zich liever achter grotere problemen. Daarmee erkennen ze in feite dat de monarchie een probleem is. Alle argumenten voor de monarchie zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën.
1 Wilde speculatie( onmogelijk te bewijzen of te ontkrachten)
De monarchie zorgt voor....verbinding, troost, hoop, identiteit, vrede, welvaart, zegen Gods, houvast,
2 Persoonlijke emotie als standaard( anekdotes of waardering van koninklijke individuen)
''Beatrix heeft het heel goed gedaan.'' ''Willem Alexander is er klaar voor.'' ''Maxima is een rolmodel.''
''Ik houd van traditie'.' ''Ik vind de pracht en praal mooi.'' ''Zonder koning is het zo saai,we mogen van geluk spreken dat we een monarchie hebben, andere landen zijn jaloers op ons.''
3 Kritiek op alle niet-monarchieën. (vals alternatief)
''Republieken zijn niet perfect.'' ''Een president kost ook geld.'' ''Politici verdelen het land in tegenstelling tot monarchen.'' ''Politici zijn niet neutraal, monarchen wel.''
Hoe moeten de rationeel denkende Nederlanders hierop reageren? Je zou er bijna moedeloos van worden. Onze staatsinrichting wordt gegijzeld door een vermeende meerderheid van niet-democratische anti-nationalistische Nederlanders. Laat een monarchist er nooit mee wegkomen zichzelf socialist, liberaal, nationalist of democraat te noemen, ze liegen namelijk. Er is geen aantoonbaar belang voor Nederland om de monarchie in stand te houden. De enige belangen die worden gediend met het voortzetten van dit beschamende toneelstuk zijn die van de Koninklijke familie zelf en hun groupies.
Het is een staaltje belangen-politiek waar Henk Krol zijn vingers bij af likt.
Wij Nederlanders die houden van dit land en en geloven in gelijke rechten voor een ieder kunnen in onze minderheidspositie slechts één wapen inzetten: Morele veroordeling.
Laat nimmer na een monarchist te laten weten wat je morele oordeel is over de monarchie en monarchisten, Het is een geen middel voor korte termijn, maar veel keuze hebben we niet. Deze ronde is voor de monarchisten. De volgende kans komt mogelijk pas over 30 jaar en dan moeten we hopen op de lange termijn gevolgen van ons oordelen.
Het is hoog tijd dat alle republikeinen uit de kast komen, spreek je uit! We moeten ervoor zorgen dat de monarchist bij zichzelf te rade gaat, dat hij of zij zijn verliefdheid voor deze (Duitse) familie-leden kan laten rusten.
We zullen ze nooit begrijpen maar we kunnen ze wel helpen zichzelf te genezen en dat is weer in ons belang. Houd de monarchist een spiegel voor en dit land heeft nog een kans om haar rationele staatsinrichting te herontdekken.
Maar ook de republikeinen verdienen een portie kritiek, nimmer was een verzet tegen een achterlijk instituut zo inspiratieloos. ''Weg met de monarchie, het is 2013'', wat betekent die slogan precies? Waarom mag een monarchie specifiek in 2013 niet? Waren er andere jaren waarin de monarchie wel juist was? Dit zogenaamde ''futuristische'' argument is sympathiek in essentie maar intellectueel onmachtig. De essentie is dat de mens met de tijd vooruit gaat en daarvoor zijn de republikeinen te prijzen. Het morel argument tegen de monarchie is echter universeel en tijdloos. GroenLinks noemde de wet tegen majesteitsschennis ook ''niet van deze tijd'' en ze maken dezelfde fout.
Een monarchie schendt individuele rechten, dat deed het vroeger en dat doet het nu ook. Een monarchie maakt mensen vanaf de geboorte ongelijk in rechten en behandeling door de overheid. De toekomstige koning van Nederland is mogelijk beter voor dit land dan ik en velen met mij hadden kunnen vermoeden. Hij stelt dat mensen hem mogen aanspreken zoals ze wensen en ook dat een ceremonieel koningschap te bespreken valt. De reacties van de monarchisten waren typerend, ze vonden het ''vreselijk jammer'' dat de prins niet per se Majesteit wenste te worden genoemd. Zo bizar is dit debat aan het worden, de toekomstige monarch beschikt over meer realiteitszin dan de groupies die hem aanbidden. Op het moment dat de aanhangers van een vorst meer megalomane trekken vertonen dan de vorst zelf weten we dat we te maken hebben met een aflopend verhaal. Laat Willem Alexander voor dit land doen wat zijn moeder heeft nagelaten, laat hem dit land bevrijden van de erfenis van zijn voorvaderen en geef ons de republiek terug.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten