Henk Krol: de kwade genius van het Binnenhof

Geen categorieapr 13 2013, 18:59
De recente opmars van 50-plus in de peilingen en de forse toename van haar ledenaantal maken van partijleider Henk Krol de nieuwe rijzende ster van onze nationale politiek. Henk Krol is de kampioen van de ouderen en de rest van Nederland dient daar rekening mee te houden, hierdoor zijn senioren weer een specifieke politieke factor geworden. Deze recente ontwikkelingen spelen zich af binnen de kaders van de wet maar zijn daarom niet minder moreel verwerpelijk. Henk Krol, de partij 50+ en hun politieke boodschap belichamen de ultieme degradatie van ons politieke bestel, ideeën en principes zijn ''uit'', belangen en doelgroepen zijn ''in''.
Laten we kijken naar het centrale doel van 50+: ''Opkomen voor ouderen'' is hun streven.
In het partijprogramma tracht men deze openlijke discriminatie op leeftijd goed te praten door te wijzen naar het bestaan van groene partijen en de partij voor de dieren, maar deze vergelijking gaat mank. Groene partijen vertegenwoordigen niet werkelijk de natuur, de natuur heeft geen stem. De partij voor de dieren vertegenwoordigt naar eigen zeggen dieren, die hebben hier geen mandaat voor gegeven, want daar zijn ze niet toe in staat. Het ligt heel anders voor 50plus die mensen wil vertegenwoordigen die al reeds de mogelijkheid hadden om te stemmen, het is dus van een totaal andere orde. Het is niet per definitie immoreel als een politieke partij discrimineert, en het is essentieel voor het overleven van elke partij om enig onderscheid te maken tussen mensen. De belangrijkste vraag is op welke gronden vindt deze discriminatie plaats?
In de wereld van Henk Krol is het belangrijkste onderscheidende aspect tussen burgers de leeftijd, niet de ideeën, levenshouding, religie, arbeidsethos of andere ''gekozen'' kenmerken maar simpelweg de leeftijd. Nu wordt nergens in het programma gesproken over een vermeende superioriteit van ouderen maar zijn de ouderen juist de slachtoffers van de ''niet-ouderen'' en is deze partij er om te helpen. De gecreëerde beeldvorming van ouderen als ''genegeerde groep'' dient ertoe de partij en haar discriminatie te legitimeren tegenover haar eigen doelgroep en de rest van Nederland.
De partij zegt echter met haar plannen die ouderen moeten bevoordelen en ontzien ''in feite'' wel dat ouderen superieur zijn of dat ze het speciale recht hebben anders te worden behandeld door de overheid. Het meest concrete voorbeeld hiervan zien we terug in het recente sociale akkoord waar het resultaat is dat ouderen een hogere ontslagvergoeding krijgen dan ''niet ouderen''.
Er twee zijn manieren waarop deze partij het al reeds wankele politieke systeem een gradatie slechter heeft gemaakt dan voor haar bestaan.
1 Nederland heeft er weer een ''slachtoffer-partij'' bij, Na GroenLinks(milieu), PvdA(arbeider), SP(niet-rijken) en PvdD(dieren) nu dus 50plus. Het is een ijzeren regel dat zij die zich slachtoffer voelen denken recht te hebben op een compensatie, deze compensatie moet in de regel door anderen worden gefinancierd. Het resultaat van de toetreding van 50+ tot de Eerste en Tweede Kamer zal zijn meer privileges, en deze gaan altijd ten koste van een ander(anders waren het geen privileges). De onhoudbaarheid van een systeem gebaseerd op speciale behandelingen wordt met de komst van deze nieuwe partij nog duidelijker, privileges creëren namelijk de voedingsbodem voor nog meer speciale behandelingen van specifieke doelgroepen. Het kost de belastingbetaler jaarlijks miljarden om al deze lobbygroepen in de vorm van politieke partijen tevreden te houden. Het wrange is echter dat dergelijke partijen nooit tevreden zijn, het probleem is nooit opgelost omdat dit het bestaan van de partij zou ondergraven. We komen zelfs in de paradoxale situatie terecht waar de partij die beweert het probleem te willen verhelpen het meest gebaat is bij continuering van de problematiek. Het is dan ook geen toeval dat al deze partijen hebben gekozen voor een onuitputtelijke bron van slachtoffers, er zal altijd een milieu zijn en datzelfde gaat op voor arbeiders, niet-rijken, dieren en ouderen.
2 De Nederlandse politiek wordt in steeds toenemende mate gedomineerd door een strijd van belangen, er is steeds minder sprake van een strijd der ideeën. De eerlijk gebiedt me te zeggen dat Henk Krol en het kwaad dat hij Den Haag binnensmokkelt niet alleen verantwoordelijk zijn voor deze kwalijke ontwikkeling, ze zijn er het product van. Alle andere partijen maken schuldig aan belangenpolitiek, maar geen enkele zo expliciet, na het succes van 50plus zijn we de schaamte schijnbaar voorbij. Henk Krol geeft ons een inkijk in onze toekomstige politieke werkelijkheid.
Het is nu enkel wachten op de volgende groep die zich slachtoffer voelt en bepaald beleid in het eigen voordeel wenst te bepalen, zullen dat moslims zijn? Of jongeren?
Wanneer het primaire doel van een partij is belastingcenten binnenhalen staat het nationale belang niet voorop als überhaupt aanwezig. Je kan niet met droge ogen beweren Nederlanders gelijk te behandelen als je expliciet hebt gesteld dat je ouderen beter gaat behandelen.
We kunnen concluderen dat er is in Nederland blijkbaar geen ruimte is voor een partij die niet als hoofddoel heeft het graaien uit het budget van de overheid. Henk Krol verklaart de politieke oorlog aan iedereen die niet oud is en politiek Den Haag ziet geen kwaad. Ze veroordelen Krol niet, ze bewonderen hem en dat zou ons de grootste zorg moeten baren.
De meest doeltreffende manier om de belangenmolen te stoppen is door simpelweg het geld dat beschikbaar is te verminderen. Partijen die af willen van de belangenpolitiek dienen consequent tegen elke inmenging van de overheid in de economie te stemmen want elke interventie creëert een nieuw privilege. We moeten ons geen illusies maken en beseffen dat een dergelijk scenario nog onwaarschijnlijker is dan water dat naar boven stroomt, toch hoop ik oud genoeg te worden om die dag mee te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten