Turkse pianist veroordeeld tot tien maanden cel voorwaardelijk

Geen categorieapr 15 2013, 18:00
Belachelijk.
Dit slaat echt weer volstrekt nergens op:

De wereldberoemde Turkse pianist Fazil Say is maandag tot 10 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens de inhoud van een paar tweetjes. Hij zou daarmee de religieuze waarden van een deel van de bevolking hebben beledigd. De tweets van Say zorgden vorig jaar voor ophef. Hij twitterde, gebaseerd op een oud gedicht, onder meer over de hemel als een bordeel.

Say en aanhangers van de seculiere oppositiepartij de CHP ageren fel tegen de uitspraak - en terecht natuurlijk. De pianist is namelijk een uitgesproken tegenstander van de AK Parti van premier Recep Tayyip Erdogan. Hij gelooft - ik zou zeggen: niet geheel onlogisch - dat die partij feitelijk achter deze rechtszaak zit.
Ongelooflijk dat dit kan in het Turkije van 2013: een man veroordelen omdat hij 'de religieuze waarden' beledigd zou hebben. Gaan ze dan ook al die overtuigde moslims veroordelen die wat negatiefs te zeggen hebben over christenen en joden? Of mogen die wel zeggen wat ze willen?
En zo staat Turkije er weer eens gekleurd op in het buitenland. Het land wordt moderner en welvarender, het imago verbetert... en dan gebeurt er zoiets. Triest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten