Hoera! De Nederlandse economie... krimpt

Geen categoriemei 03 2013, 13:51
Feest! Hebben jullie de toeters, bellen en vlaggetjes al klaar staan? Het economisch herstel is gearriveerd! Oh, wacht.
Goed nieuws dames en heren: de Europese Commissie heeft vandaag bekend gemaakt dat de Nederlandse economie dit jaar... harder zal krimpen dan gedacht!
Oh wacht, schreef ik daar krimpen? Dat kan toch niet? Premier Rutte en diens sociaaldemocratische vrienden van de PvdA hebben ons toch verteld dat dit niet kon? Dat de economie zich nu eindelijk zou herstellen en dat de crisis, met dank aan het kabinet, ten einde was?

De Nederlandse economie zal dit jaar nog sterker krimpen dan eerder gedacht. Consumenten geven niets of nauwelijks iets uit door onder meer de onzekerheid op de huizenmarkt. Alleen de export is sterk, waardoor de Nederlandse economie naar verwachting langzaam weer zal aantrekken.

Deze verwachting sprak de Europese Commissie vrijdag uit in de zogeheten lenteprognoses voor economische groei. Over de hele linie is Brussel pessimistischer geworden over de Nederlandse economie dan twee maanden geleden.

Waar Brussel en Den Haag nu op inzetten is: de export. Ja, de export zal ons gaan redden! Omdat de rest van Europa het economisch namelijk wél fantastisch doet.
Oeps. Ook dat klopt niet echt geloof ik he?
Nou ja, wat maakt het allemaal ook uit? Geld maakt immers niet gelukkig. Nee, er zijn héél veel arme mensen die de hele dag door blij fluiten, hoe diep ze ook in de schulden zitten. Toch? Hmm.
Beste vrienden in Den Haag en Brussel: als u echt wil dat de economie zich herstelt zit er maar één ding op. Voer onmiddelijk lastenverlichtingen door, het liefst vandaag nog, als dat niet lukt, dan morgen. Bedrijven én consumenten moeten aangemoedigd worden om meer uit te geven. Dat kan alleen als ze netto meer te besteden hébben.
Juist door al jullie lastenverzwaringen is de krimp sterker dan gedacht. Draai dat proces dus om. Doe het omgekeerde. Niet een grotere, maar een kleinere overheid; geen lastenverzwaringen maar -verlichtingen. Probeer dat een jaar en u zult zien: de economie trekt aan, de werkloosheid neemt af, en Nederland komt er zowaar bovenop.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten