De Chinese zonnepanelen

Geen categoriejun 05 2013, 8:00
Continuing story
Nadat eurocommissaris De Gucht gisteren had verkondigd de import van Chinese zonnepanelen te belasten, tegen de zin van het belangrijkste eurozoneland Duitsland, komt er een storm van kritiek los. Het is natuurlijk ook het domste wat je kunt doen. Zelfs socialist Ploumen ziet het niet meer zitten:

"De afgelopen jaren is de vraag naar zonnepanelen in ons land juist sterk gestegen, omdat de panelen door Chinese concurrentie steeds goedkoper werden. Een groeiend aantal bedrijven en huishoudens zag de voordelen van duurzame zonne-energie. Dit heeft bovendien voor toenemende werkgelegenheid gezorgd in de installatiebranche."

Waarvan akte.
Het besluit van de EC lijkt dan ook ingegeven door politieke motieven, maar je vraagt je wel af waar het gezonde (zakelijke) verstand van deze 'groene' jongens zit. Want die hele bliksemse zonnepanelen industrie wordt gesubsidieerd. Wie is De Gucht om met de vinger naar China te wijzen, terwijl de EU niets anders doet dan honderden miljoenen belastinggeld te verspillen aan deze modegril?
Het is werkelijk te zot voor woorden. Daar waar de koopkracht van de Europese burgers toch al onder druk staat, zou men blij moeten zijn met lage prijzen. En waar de werkgelegenheid onder druk staat (en het topppriotiteit van de commissie is die te bevorderen) zou je een logisch beleid verwachten. Maar nee, niets van dat al.
Brancheorganisatie UNETO-VNI vindt het dan ook een onverstandig besluit. Voorzitter Siertsema:

"We merken nu al dat de afgelopen tijd orders werden uitgesteld en vrezen dat er duizenden arbeidsplaatsen op het spel staan."

Zorgelijk die invloed van de klimaatlobby op de uitvoerende macht van de Unie. Zorgelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten