Stoere taal Haagse VVD totaal verbleekt tijdens debat over Schilderswijk

Geen categoriejun 12 2013, 9:00
Het is nog maar twee jaar geleden dat de Haagse VVD de invoering van de Rotterdamwet helemaal zag zitten. Naar Rotterdams voorbeeld moesten, door invoering van een inkomenseis aan nieuwkomers, Haagse probleemwijken leefbaarder worden.

VVD-collegaraadslid Arjen Lakerveld liet namens de Haagse liberalen in de Maasstad Pers optekenen dat hij de Wet Bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek wilde uitbreiden. De gemeente Den Haag moest niet alleen een inkomenseis aan nieuwkomers stellen, ook nieuwkomers met een strafblad zouden niet welkom moeten zijn. Met het debat over de ontstane problematiek in de Schilderswijk had de Haagse VVD de kans om de door hun zo geliefde Rotterdamwet in deze probleemwijk in te voeren.
Aanleiding van het debat was de ontstane commotie over een artikel van Trouw over het bestaan van een enclave met orthodoxe moslims. Waar de PVV direct in de zo bekende reflex schoot over de op handen zijnde bezetting van Nederland door moslims, had je van een ervaren partij als de VVD wat vernuft en kunde over onze samenleving verwacht.
Niets was echter minder waar. Direct na het verschijnen van de kritische reportage in Trouw maakten gemeenteraadsleden van het CDA, D66 en de VVD een wandelingetje door de Schilderswijk en stellen in koor vast dat er geen sharia heerst. Ofwel, Gaat u rustig slapen, hier is niets aan de hand.
Enige dagen later stelde ook het Haagse College, bestaande uit PvdA, VVD, D66 en CDA, dat alle inwoners van Den Haag rustig kunnen gaan slapen: 'Nergens in Den Haag legt een groep normen op aan anderen'.
Gaat u maar rustig slapen is ook hetgeen wat oud-premier Colijn zei over de dreigende oorlogssituatie tijdens een radiotoespraak op 11 maart 1936. Helaas begon vier jaar later de Tweede Wereldoorlog ook voor Nederland.
De 'Gaat u maar rustig slapen mentaliteit' van dit Haagse College en zeker van een partij als de VVD vind ik maar moeilijk te billijken als relschoppende kanslozen Zweden in het hart hebben getroffen.
Zweden, jarenlang geroemd om zijn integratiebeleid, kent nu Husby, een voorstad van Stockholm, als kern van de ontstane rellen die het land de afgelopen weken in de greep hebben gehad. Rellen die ontstaan uit een gevoel van ongelijkheid, rellen die ontstaan in wijken waar 80% van de inwoners van buiten Zweden komen.
Terwijl Haagse wijken hard op weg zijn om te veranderen in Haagse Husby's, kijkt het Haagse College, net zoals Colijn destijds, weg. Wegkijken in plaats van de groeiende problemen te erkennen.
Net zoals in Husby kent Den Haag wijken met hoge percentages werkloosheid onder jongeren, met schooluitval, met enorme inkomensverschillen, met een blijvende instroom van immigranten en met meer criminaliteit.
Als Trouw meldt dat bewoners zich beperkt voelen in hun vrijheid, dat vrouwen en meisjes op straat worden aangesproken op hun korte rokken, als van roken op straat wat wordt gezegd, als hondenbezitters te horen krijgen dat hun dier onrein is, kortom; als vrijer ingestelde geesten het gevoel hebben dat hun wijk hun wijk niet meer is, dan moet het Haagse stadsbestuur die geluiden serieus nemen.
Al decennia trekt de oorspronkelijke Hagenees naar de randgemeenten van de stad, met als gevolg dat de bevolkingssamenstelling in een aantal Haagse wijken, waaronder de Schilderswijk, in onbelans is. Daar hebben de miljarden van de PvdA-stadsvernieuwing niets aan veranderd. De niets ontziende sloopkogel van de stadsvernieuwing hebben typische Haagse wijken de nek omgedraaid en veel sobere appartementen gebouwen opgeleverd. Dat stelde ook de aanjager van deze stadsvernieuwing Adri Duivesteijn in een interview met de Groene Amsterdammer in 1996: 'Ik zag met schrik dat door de nieuwbouw heel veel kapot gemaakt is'.
Een bliksembezoek van Wilders, die de autochtone bewoners in de Schilderswijk een hart onder de riem wilde steken, zal de leefbaarheid in deze wijk ook niet verbeteren, zeker niet omdat de PVV iedere steun aan deze wijk probeert te dwarsbomen. Zo stemde de partij tegen een investering om de wijk veiliger, schoner en leefbaarder te maken, waardoor er weinig overblijft van dat hart onder de riem.
Nee, wat de Schilderswijk echt zal helpen is een snelle invoering van de Rotterdamwet, teneinde de sociale cohesie in deze zwakke wijk te verbeteren.
Kijkend naar Rotterdam, waar de Rotterdamse afdelingen van de PvdA, het CDA en de VVD, enthousiast gemaakt door Leefbaar Rotterdam, vol lof zijn over de Rotterdamwet, heeft Groep de Mos tijdens het debat over de Schilderswijk twee moties ingediend om de Rotterdamwet naar Den Haag te halen. De ene motie riep op om de Rotterdamwet in de Schilderswijk in te voeren en de andere motie riep op om te komen met een lijst van Haagse wijken waar de Rotterdamwet ook toegepast kan worden.
Ik hoopte op de steun van de PvdA, omdat de Rotterdamse PvdA-wethouder Karakus heeft gepleit voor uitbreiding van de wet om verpaupering in de Maasstad tegen te gaan.
Ik hoopte ook op steun van het CDA, omdat Rotterdamse CDA'ers de Rotterdamwet zien als middel voor de bestrijding van taal- en huursachterstanden.
Maar ik rekende echt op steun van de Haagse VVD. Omdat de Rotterdamse VVD de wet in heel Rotterdam wil invoeren, maar vooral vanwege de stoere taal van VVD-Raadslid Arjen Lakerveld, die de wet in Den Haag wilde invoeren en uitbreiden.
Bij het stemmen gingen alleen mijn hand en de handen van de PVV omhoog. De handen van de PvdA, het CDA en de VVD bleven omlaag. Arjen Lakerveld keek de andere kant op en ging, bij thuiskomst, rustig slapen.
Richard de Mos is Haags gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Groep de Mos
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten