Haags cultuurpaleis wordt gebouwd op intimidatie, dwang en dreigementen

Geen categoriejul 23 2013, 15:15
Het was mij een roerig weekje wel in ons mooie Den Haag.
Met de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 voor de deur, moeten driften van prestigegeile wethouders worden bevredigd zonder dat de kiezer dat onthouden zal.
Daarom wilde de Haagse coalitiepartijen, bestaande uit de PvdA, de VVD, D66 en het CDA, de bouw van een 181 miljoen euro kostend cultuurpaleis aan Het Spui nog voor het zomerreces door de gemeenteraad drukken. Dit tegen de nadrukkelijke wil van de Haagse bevolking in. Jongstleden november bleek immers uit een gezamenlijk onderzoek van EenVandaag en Omroep West dat zo'n 80% faliekant tegen de komst van het cultuurpaleis is.
Tussen al deze Spuiforum Nee Stemmers zaten vele mensen die hun stem in 2010 hebben toevertrouwd aan de PvdA. Het is juist deze partij die haar kiezer keihard in de kou laat staan en haar deze collegeperiode heeft getrakteerd op snoeiharde bezuinigingen. Zo is de partij medeverantwoordelijk voor het wegbezuinigen van bibliotheken en buurthuizen in Den Haag en deelt het, met een korting van 12,5 miljoen euro, een mokerslag uit aan de lokale cultuursector. Bovendien laat het ouderen en de allerarmsten van onze stad in de steek door te kiezen voor een megalomaan project in plaats van voor de menselijke maat.
Op 8 juli gloorde er even hoop op toegenomen wijsheid bij de sociaal-democraten, toen de meerderheid van de PvdA-leden tegen de komst van het cultuurpaleis stemde tijdens een door kritische PvdA'ers ingelaste ledenvergadering. Met een 'nee' van de PvdA zou er immers geen meerderheid voor dit peperdure plan zijn in de Haagse gemeenteraad. 
De ledenvergadering van de PvdA heeft uiteindelijk niet geleid tot de enige verstandige beslissing; een streep door het Haagse cultuurpaleis, want tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag is met steun van het merendeel van de PvdA een miljoenenbedrag gereserveerd voor een cultureel complex in het centrum van de stad. Wel heeft deze ledenvergadering geresulteerd in een kijkje in de erbarmelijk slechte keuken van het Haagse College in het algemeen en de Haagse PvdA-top in het bijzonder. 
Hoewel het Spuiforumdossier de Haagse PvdA tot wanhoop drijft en haar hopeloos verdeeld, worden de fractieleden gedwongen om voor het volgende 'paradepaardje' van wethouder Norder te stemmen. Toen jongstleden november voor het eerst gestemd werd over het plan Spuiforum durfde alleen fractielid Gerard Verspuij zijn rug recht te houden en tegen te stemmen. Hetgeen hem geen fanmail van zijn fractiegenoten heeft opgeleverd. Na een Spuiforum Nee op de ledenvergadering komt er via ingewijden naar buiten dat er meer fractieleden mordicus tegen de komst van het cultuurpaleis zijn. Zo zit PvdA-raadslid Saskia Mulder al een poos ziek thuis.
De Telegraaf weet te melden dat twee twijfelende PvdA'ers door de partijtop zijn overgehaald om in te stemmen, anders zou een mooie plek op de kandidatenlijst voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 in gevaar komen. Verder weet De Telegraaf ook te onthullen dat de Schilderswijkdeal (een investering van 11 miljoen euro) een politiek cadeau binnen de PvdA-fractie is geweest om de tegenstanders van het Spuiforum voor het cultuurpaleis te laten stemmen.
PvdA-raadslid Mustafa Okcuoglu ziet zich genoodzaakt om zijn partij de rug toe te keren omdat 'er dingen zijn gezegd die niet conform de afspraken zijn'.
Tot zover het democratische gehalte van de PvdA-top. Maar met een opgestapte PvdA'er (Okcuoglu) en een PvdA Spuiforum Nee-stemmer (Verspuij) zit ook het College zelf niet lekker. Er dreigt immers een val als het Spuiforum, een afspraak in het coalitieakkoord en een gewild speeltje van het wereldvreemde D66, zou sneuvelen.
In aanloop naar het debat van jongstleden donderdag is er blinde paniek op het stadhuis. CDA-raadslid Mitra Rambaran dreigt tegen het Spuiforum te stemmen, de directeur van het Nederlands Dans Theater stapt, mede door spanning aangaande het cultuurpaleis, op en de Haagse studentenvakbond keert zich tegen het Spuiforum.
In een sneeuwbaleffect schijnt het Spuiforum vlak voor de finish te gaan sneuvelen. Een wijze beslissing zoals de Rotterdammers hebben gemaakt bij het afzien van een nieuwe Kuip leek in de maak. Niets was echter minder waar. Nog tijdens het debat wordt CDA'er Rambaran door CDA-wethouder Klein apart genomen om een voorstem te realiseren. De CDA-politica komt, onder zware druk, terug van haar voornemen om nee tegen het Spuiforum te zeggen. Hierdoor wordt er geen stemmen staken gerealiseerd, maar wordt er met 23 tegen 21 besloten om miljoenen te reserveren voor de bouw van een cultuurpaleis.
Ik zeg u, dit cultuurpaleis wordt gebouwd op intimidatie, dwang en dreigementen.
Richard de Mos is raadslid in de gemeente Den Haag en fractievoorzitter van Groep de Mos.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten