Mazelen in de Bijbelgordel: een liberaal dilemma

Foto:

Moeten kinderen tegen de nalatigheid van hun ouders in bescherming worden genomen?

In de Bijbelgordel dreigt een mazelenepidemie. In de strenggelovige dorpen tussen Zeeland en de Veluwe heeft de RIVM al meer dan dertig gevallen van mazelen geconstateerd. Aangezien ouders in dit gebied hun kinderen vaak niet tegen de ziekte laten inenten, kan die snel om zich heen slaan.

Niet-gelovigen zien het met ongeloof aan. Mazelen is zeer besmettelijk en kan tot longontsteking en zelfs hersenvliesontsteking leiden, mogelijk met de dood tot gevolg. De laatste keer dat in de Bijbelgordel mazelen op grote schaal uitbrak, was in 1999. Enkele duizenden kinderen werden toen ziek. Drie overleden als gevolg van de ziekte. Een enkele inenting kan een hoop ellende voorkomen.

Wie een beperkte rol voor de staat ziet weggelegd, kan echter moeilijk bepleiten dat ouders worden gedwongen hun kroost te laten inenten. Het is niet de taak van de overheid om burgers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Een liberaal (of libertariër) kan zich ook niet beroepen op het beschermen van anderen. Kinderen die zijn gevaccineerd, lopen immers weinig risico toch besmet te raken.

Vraag is dus of het rechtvaardig zou zijn kinderen tegen hun eigen ouders in bescherming te nemen? De kinderen zijn immers te jong om een verstandige beslissing te nemen. Maar hebben ouders niet in de eerste plaats het recht om te beslissen of hun kind wordt ingeënt of niet? Ook al nemen zij in de ogen van de overheid (en waarschijnlijk het merendeel van de Nederlanders) de verkeerde beslissing?

Het is een dilemma. Als we toch besluiten dat de overheid de macht moet hebben om kinderen, tegen de wil van hun ouders in, te vaccineren, opent dat de deur naar verdere overheidsbemoeienis. Zo stelde nota bene een VVD-wethouder vorig jaar nog dat overvoeding een vorm van kindermishandeling is. Blijkbaar worstelen niet alle liberalen met dit vraagstuk…

Aan de andere kant: principes zijn mooi, maar als kinderen onnodig sterven, heb je er misschien minder aan.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!