Moslims voor vrede met Israel

Geen categoriejul 22 2013, 13:59
Het is mooi weer, dus laat ik de haatbaarden even voor wat ze zijn, en belicht ik iets dat te weinig naar voren komt.
Neemt u even vijf minuten de tijd om dit MEMRI filmpje te kijken. Het is een compilatie van islamitische geluiden die betere of zelfs vriendschappelijke betrekkingen met Israel bepleiten. Persoonlijk vind ik dit een hartverwarmend fenomeen, temeer omdat deze geluiden zich systematisch in een geïntimideerde en zelfs bedreigde minderheidspositie bevinden.
Het illustreert dat er elementen van de islamitische gemeenschappen voor rede vatbaar zijn, en in de kakofonie van Joden/Israel haat die op het web circuleert, is dat een geruststelling.
Aan de andere kant, waarom stelt het mij dan gerust? Het is niet alsof deze mensen in de nabije toekomst dan ook maar een deuk in een pakje boter zullen slaan, waar het internationaal islamitisch beleid betreft. Het is vooral dat dergelijke geluiden de veronderstelling – die op tijden erg plausibel lijkt – dat het ‘moslim zijn’ anti Israelische sentimenten als een wetmatigheid impliceert, toch een beetje ontkracht.
Ik zeg een beetje, want ik ben mij ten zeerste bewust dat deze stelling tot mijn verdriet meestal wel opgaat. Vorige week schreef ik over het historische precedent van liefde tussen Perzen en Joden. Het wordt vaak overdreven en ten onrechte té veel geïdealiseerd en er is bovendien helemaal niets meer van over, maar het is wel degelijk waar dat Joden een tijd lang veiliger en vrijer waren onder islamitisch bewind, dan onder Christelijk bewind.
Onlangs illustreerde het PEW research Centre nog een interessant fenomeen. De moslims die wereldwijd het meest positief tegenover Israel staan, zijn de moslims die in Israel wonen. Dit illustreert dat de meningen van niet Israëlische moslims op propaganda en verbogen waarheden stoelen, en dat Israëlische moslims die de Israelische realiteit dagelijks leven, hun land positiever taxeren dan de rest. Dit pleit voor de Israelische realiteit tegenover gefabriceerde maar toch breed gedragen beeld dat er buiten Israel, over Israel bestaat.
Maargoed, nu ik toch de zomer in de bol heb, laten we dan even afsluiten met dit filmpje, dat ik minstens zo hartverwarmend vind. Een Arabisch-Joodse school, met het doel meer wederzijds begrip en vriendschap te creëren.
Ben ik van mening dat dergelijke projecten op de korte termijn een substantiële impact gaan hebben? Geenszins. Is het desondanks dapper en het koesteren waard? Absoluut.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten