Windmolens draaien niet op wind of subsidie, maar op de VVD

Geen categoriejul 12 2013, 14:01
Energieakkoord opnieuw aanfluiting voor de liberalen.
Op papier is de VVD een grote vijand van windmolens. Sinds Mark Rutte in de verkiezingscampagne van 2010 beweerde dat "die gekke windmolens" niet op wind draaien, maar vooral op subsidie is de windmolenlobby eigenlijk al boos op de centrumrechtse partij. Toch dook de ambitie om de vloer aan te vegen met windmolens opnieuw op in het verkiezingsprogramma van de VVD in 2012. De credentials van de VVD op dit gebied zijn duidelijk: windmolens zijn een linkse hobby, en moeten dus kapot. Ze zijn lelijk en bovendien kapitaalvernietiging. Laat de markt gewoon uitmaken welke energievoorzieningen dominant zijn; de overheid met diens desastreuze subsidies moet zich daar ver buiten houden.
Helder en goed verhaal. Zeer mee eens.
Maar in de zoveelste parlementaire overeenkomst waarin het regeerakkoord een stukje verder naar links wordt bijgesteld, worden windmolens juist met open armen ontvangen. De VVD is er niet eens in geslaagd om een standstill met betrekking tot de bouw van die lelijke joekels voor elkaar te krijgen: nee, wat betreft windenergie wordt er juist nog een tandje bijgedaan. Wind-erklaasje, waai maar binnen met je knecht! Het 'energieakkoord' van kabinet, sociale partners en milieuclubs dat één der dezer dagen definitief wordt gemaakt is één grote GroenLinks-fantasie. De maatregel aldus Trouw in hun artikel 'Windmolens verdringen kolencentrales':

Extra windmolens
Massale investeringen in windmolens: minimaal 4400 megawatt aan turbines in zee en 6000 megawatt op land.

Ook wordt het fiscale regime voor zonnepaneeleigenaren versoepelt en gaat het kabinet kolencentrales sluiten. Wat dergelijke maatregelen met uw portemonnee doen laat zich raden: u mag deze duurzaamheidswaanzin uiteraard financieren. Betalen zal u dus, omdat Mark "windmolens draaien op subsidie" Rutte ineens gaat samenwerken met de grootste voorstanders van massale windmolenparken in Nederland. En ze gewoon lachend hun zin geeft. Nederland wordt een paradijs voor GroenLinks-stemmers!
Onder VVD - de partij die tweemaal het actiefst campagne voerde om windmolens te kielhalen - wordt nu grootste investering in Nederlandse windenergie allertijden gedaan. Een zeer treurige gewaarwording.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten