De India – Israel connection

Foto:

Wat duiding door Israëlische, Indiase en Pakistaanse analisten.

Het is wel belangrijk op te merken dat deze banden zich vooral achter de schermen afspelen. De officiële rethoriek vanuit Dehli is namelijk nog altijd vaak anti-Israëlisch waar het draait om de Palestijnse zaak, zij veroordelen Iran nooit als Iran weer eens claimt Israël van de kaart te vegen en India stemt in VN verband vaak tegen de (directe) belangen van Israël in.

Maar naast retoriek en uiterlijk vertoon, is de bilaterale band tussen beide landen juist bijzonder sterk. In de civiele sector loopt de bilaterale handel tot in de velen miljarden, denk hierbij aan medicijnen, software en medicijnen en irrigatietechnieken.

Maar wat vooral tekenend is voor de daadwerkelijke soliditeit van hun betrekkingen, is dat hun grootste bilaterale handelsposten militair van aard zijn. Zo is Israël aan India waarschijnlijk de grootste leverancier van wapentuig. Zie bijvoorbeeld het coverplaatje; dit zijn Indiase paratroopers met de Israëlische Tavor assault rifle. Er zijn samenwerkingsverbanden op de meest gevoelige terreinen zoals militaire inlichtingen, militaire technologie en contraterrorisme.

Desondanks is er in beide directies nog nooit een premier of presidentsbezoek geweest. En dit omdat India dit afhoudt. Het is goed mogelijk dat een dergelijke actie een explosie van woede zou veroorzaken onder de islamitische populatie van India, die toch zeker 13% telt.

India is bovendien een van de weinige landen in de regio dat als niet- islamitisch land te maken heeft met de dreiging van islamitisch terrorisme en dat creëert ook een vanzelfsprekende band. 

Ik zou het natuurlijk allemaal op kunnen schrijven, maar het onderstaande filmpje biedt een heldere kijk op de Israel/India connection. De bewegende beelden doen het altijd net iets meer leven dan een stukje tekst. Analisten uit beide landen komen aan het woord, de moeite waard! Enjoy!

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!