En op een begrafenis?

Geen categorieaug 17 2013, 9:10
Hoe ging het bij Friso?
Het lijkt smakeloos lijkenpikken, ik weet het wel, maar ook voor een tijdloos onderwerp is er soms gelegenheid om erover te schrijven. En schrijven over uitvaarten is geen overbodige luxe; op begrafenissen, crematies en afscheidsceremonies hangen de aanwezigen meer aan protocol dan bij andere formele gelegenheden. Een fout maken is namelijk zoveel pijnlijker dan bij elke andere gelegenheid. Maar wat dragen we als we iemand de laatste eer bewijzen?
Volgens verschillende bronnen is het tegenwoordig allemaal 'losser en vrijer'. Ik kan me daarover opwinden. Wie haalt het in zijn hoofd zijn losse en vrije kleding te dragen bij een uitvaart, tenzij de familie daar uitdrukkelijk om vraagt? Het is natuurlijk (tot op zekere hoogte) persoonlijk, maar wie op slippers naar mijn uitvaart komt, mag mee naar het kerkhof en daar blijven.
Heren droegen vroeger morning dress, ook een jacquet genoemd, getooid met een hoge hoed. Dat gebruik leeft in Nederland nauwelijks meer, behalve wellicht bij leden van de koninklijke familie. Zo zagen we onder anderen de Koning gisteren in morning dress.
Nu dat gebruik bijna geheel is verdwenen en er vaak ook op de invitatie geen dresscode meer staat, moeten we ons vasthouden aan twee simpele andere regels: donker en sober. Het is de enige gelegenheid die u heeft om met goed fatsoen een zwart pak aan te trekken. Misschien dat antraciet of nachtblauw de voorkeur verdienen, vooral als u het pak nog eens op een andere gelegenheid wilt aantrekken.
De das is ook donker, het liefst zwart, ook als u een blauw pak aanheeft. Dat geldt overigens ook voor kousen, die ook zwart dienen te zijn. Voorts een wit hemd, dat, indien nodig, gedragen wordt met zo sober mogelijke manchetknopen. Een pochet is absoluut verboden, want het representeert franje die allerminst gepast is op begrafenissen. Gek genoeg zagen we de Koning wel een wit pochet dragen gisteren. Wellicht dat dat een wens van zijn broer was. Of de geest van zijn egotistische grootvader, die zelfs op begrafenissen met een anjer kwam aanzetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten