En wat kan Wilders precies kopen van 80.000 schamele handtekeningen?

Geen categorieaug 11 2013, 11:36
De 'Teken verzet aan!'-actie van de PVV is een flagrante mislukking.
Moeders, houd uw dochters binnen, want Wilders is weer in het land. Draag zorg voor de kuisheid van uw kroost, want de blonde ridder zorgt weer voor veel trammelant. Deze Wilders - de leider van de grootste oppositiepartij - is namelijk een handtekeningactie begonnen om het huidige kabinet uit het zadel te wippen.
Hoe de PVV-leider dat gaan doet? Nou, omdat 80.000 mensen een petitie hebben ondertekend! Laat dat getal even goed op u inwerken. Tach-tig-duizend! Dat is echt een enorm aantal, hoor. Bedenk even dat er afgelopen september 4.845.698 mensen op de elementen van dit kabinet hebben gestemd. Die kunnen duidelijk niet op tegen de 80.000 Henks en Ingrids met hun "Rutte II weg ermee"-apps op hun Apple- en Android-telefoontjes. De VVD- en PvdA'ers maken geen schijn van kans, zelfs.
Alle gekheid op een stokje, maar mijn gewaardeerde Michael heeft in een eerder bericht op deze website eigenlijk al prima uitgelegd waarom Wilders' lijst met krabbels geen prestatie van formaat is:

Met alle respect, maar als er bijna een miljoen mensen op je stemden in 2012 (950.263 om precies te zijn) is 80.000 handtekeningen niet bepaald een prestatie om over op te scheppen. Hij zelfs de tien procent-grens niet eens gehaald.

[...]

Het resultaat is dit: zo weinig handtekeningen dat zelfs andere partijen er lacherig over doen.

Ik zou de PVV-leider en zijn gevolg dan ook een opfriscursusje parlementaire democratie aanraden. Kabinetten komen in Nederland doorgaans niet ten val door handtekeningenacties, maar doordat één van de coalitiepartners er de stekker uittrekt. Meestal gebeurt dat als de opiniepeilingen van o.a. de heer De Hond structureel een voor de regeringspartijen onacceptabele uitslag geven én de politiek-inhoudelijke verhoudingen op scherp staan.
Rutte II is in dat opzicht dan ook heus niet anders dan Rutte I: ondanks dat de linkse oppositie demonstratie na demonstratie belegde, zat de coalitie van VVD, PVV en CDA stevig in het zadel. Pas toen de peilingen voor de PVV begonnen te kwakkelen en de partij niet meer bereid was verantwoordelijkheid te dragen voor een rechts beleid, trok Wilders er zelf de stekker uit. De PVV steunde Rutte I niet langer, en het kabinet kwam ten val.
Het was geen fraai tafereel, maar zo werkt het nu eenmaal al tientallen jaren in Den Haag. Wilders weet dat maar al te goed, en doet zelfs eigenhandig aan mee aan dat circus. Geen tachtigduizend linkse PVV-demonstraties of -handtekeningen zullen zorgen dat Rutte de gang naar de Koning zal moeten maken; alleen VVD en PvdA kunnen dat zelf bewerkstelligen.
Dat Wilders middels leuzen als "Teken verzet aan!" en "Rutte II weg ermee" toch pretendeert dat de Haagse kaasstolp op een andere wijze functioneert, is zo uitgelezen typisch aan de manier waarop de blonde Limburger zijn kiezers keer op een keer hardhandig in de maling neemt. Ja, PVV'ers, u verdoet uw tijd met die gekke appjes en demo's.
Het enige wat gaat werken is op eloquente wijze uitleggen hoe destructief de maatregelen zijn die het belastingskabinet Rutte II neemt, en hopen dat daarmee voldoende VVD'ers en PvdA'ers boos worden. Op die manier kan je de rijen breken en een interne revolte ontketenen. Dit is hoe je in Nederland een kabinet pootjehaalt. Dat doe je dus niet met spandoeken en handtekeningenlijsten van de PVV; dat zijn namelijk slechts sneue vakbondstactieken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten