De VS en Turkije creëren fonds voor bestrijden van extremisme

Foto:

Wat klopt hier niet?

De VS en Turkije willen een fonds van ongeveer 200 miljoen dollar oprichten en wijden aan het tegenwerken van gewelddadig extremisme door het ondermijnen van de ideologische aantrekkingskracht van jihadisten in plaatsen als Syrië, Somalië, Yemen en Pakistan.

Erdogans gewelddadige campagne tegen zijn politieke opponenten heeft zijn band met Washington eigenlijk nauwelijks beschadigd. Een van de peilers van Obama’s Midden-Oosten-beleid is dat Al-Qaida slecht is en kapot moet, waaruit volgt dat alles dat islamitisch is en zich uitspreekt tegen Al-Qaida, goed is. Het is deze doctrine die de band tussen Washington en Ankara zo solide houdt, ondanks dat Erdogan een subversieve islamist is.

Het is een vreemd fenomeen. Erdogan steun Hamas openlijk. Hamas geldt als zusterpartij van de Moslimbroederschap dan formeel wel niet als Al-Qaida gelieerd, maar zij hebben absoluut delen van ideologische herkomst in gemeen. Hamas is een partij die homoseksuelen dood wil en dissidenten levend achter motoren door de straten trekken, en oh ja, het zijn terroristen van het puurste soort.

Hoe kan een Turkse administratie die Hamas steunt, bijdragen aan het deradicaliseren van ‘kwetsbare’ moslims? Het komt dus op het volgende neer. De VS, dat binnenkort beslist of hun schuldenplafond bereikt is, trekt 200 miljoen dollar uit voor het een project waarin de ‘geweldloze’ extremisten uit Turkije jongeren gaan waarschuwen voor de gevaren van gewelddadig extremisme.

Zou Obama wellicht ook een fond vrij kunnen maken voor het redden van christenen in het Midden-Oosten? De machtigste staat op aarde, dat bovendien een christelijk karakter heeft, maakt liever geld vrij voor een lesje radicalisering Turkse stijl, dan dat het zijn nek uitsteekt voor hun geloofsgenoten. Wat is die hele one nation under god nog waard als zij liever geld spenderen aan islamisten?

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!