Iran moet misleiden van profeet Mohammed

Foto:

Bij het instellen van sancties tegenover een vijandelijke entiteit mag men nimmer uit het oog verliezen waarom deze sancties opgelegd worden. Sancties hebben slechts één doel: de vijand doen conformeren aan jouw wil.

Sancties zou men niet in moeten stellen om na een slechte afloop te kunnen zeggen: maar we hebben wel ons best gedaan. Sancties dient men niet te gebruiken om de schijn van een ruggengraat te op te houden, sancties mag men niet gebruiken uit angst voor een echte oplossing, sancties zijn geen zalf voor het geweten.

Leon de Winter schreef onlangs over hoe het Westen smult van de nieuwe gematigd ogende Iraanse president. Het enige dat Iran voor het Westen relevant maakt is hun nucleaire ambitie en mogelijkheid de straat van Hormuz dicht te gooien voor olietankers, hetgeen onze economieën ernstig zal schaden.

De Iraanse Banafsheh Zand illustreerde onlangs nog een portret van Rouhani en verwees daarbij naar een videofragment uit 2006 waarin hij het volgende gezegd zou hebben:

‘He boasted that while talks were taking place in Teheran, Iran was able to complete the installation of equipment for conversion of yellowcake – a key stage in the nuclear fuel process – at its Isfahan plant but at the same time convince European diplomats that nothing was afoot.

“From the outset, the Americans kept telling the Europeans, ‘The Iranians are lying and deceiving you and they have not told you everything.’ The Europeans used to respond, ‘We trust them’,” he said’. De Europeanen komen in ieder geval weer even onnozel uit de verf als altijd.

Er is geen enkele reden om daadwerkelijk aan te nemen dat Rouhani zich zal committeren aan het stopzetten van Iraanse nucleaire programma. Sterker nog; zijn toneelstuk dient waarschijnlijk in essentie als middel om tijd te rekken tot Iran het nucleaire wapen heeft.

Voor dit geintje bestaat een handig juridisch precedent: het verdrag van Hudaibiya. In het jaar 627 trok profeet Mohammed met zijn leger richting Mekka, het bolwerk van zijn polytheïstische tegenstanders. Omdat Mohammed besefte dat zijn leger niet sterk genoeg was, en de Mekkanen geen trek hadden in oorlog, kwam het tot een wapenstilstand voor tien jaar. In 629 voelde Mohammed zich militair voldoende gesterkt, verbrak unilateraal het verdrag en veroverde Mekka. In de islamitische theologie werd Mohammed door Allah beschermt van zonden, daarom is elk aspect van zijn leven vanuit islamitisch juridisch opzicht nastrevenswaardig.

In 1938 deed de Britste premier Neville Chamberlain een concessie aan Hitler (heel Tsjechië-Slowakije) in ruil voor vrede. Winston Churchill zei hem hierop: ‘U kon kiezen tussen oorlog en schande. U koos schande en krijgt oorlog’. Churchill wist dit, omdat de ideologie en intenties van Hitler hem duidelijk waren.

De schande ligt anno 2011 niet in territoriale concessies aan Iran, maar in het verzuimen te handelen. Jaren geleden voorspelde de Israëlische minister van Defensie Ehoed Barak dat Israel alleen zou komen te staan tegenover Iran. Het Westen zou verdoofd zijn. Dit is waar nu de absolute schande voor het zou Westen liggen: de noodzakelijke oorlog tegen het Iraanse regime overlaten aan zes miljoen Israëli’s.

De Iraanse Banefsheh Zand presenteerde onlang haar oplossing die heel simpel gezegd op het volgende neer komt. Stel een rode lijn, overschrijden zij die: fuck em up. Maar die rode lijnen vanuit de VS dragen geen enkele geloofwaardigheid meer sinds Obama deze straatwijsheid overtrad inzake Syrië overtrad: You better bust that if you’re gonna pull that. Oftewel, trek geen pistool als je niet wilt vuren.

Banefsheh aan het woord:

En een inmiddels oude maar nog altijd even relevante documentaire over Iran. Iranium:

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!